Stafilococul auriu este o bacterie de care se tem multi parinti. si nu degeaba: poate produce meningita sau chiar septicemie. Sunt insa si persoane purtatoare care nu sunt deloc afectate de acest microb.
Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtatori de stafilococ auriu, o bacterie care populeaza cavitatea nazala si pielea. Aceasta poate produce infectii, sinuzite, pneumonii, iar in cazul bebelusilor nascuti prematur chiar septicemie. La aceste afectiuni sunt insa predispuse doar anumite persoane.
„Exista in unele cazuri defecte ale imunitatii, pacientii sunt predispusi la unele infectii. in alte cazuri exista infectii precedente contactului cu stafilococul auriu, care scad rezistenta temporar, dar suficient cat sa il iei si sa faci boala si cea mai frecventa si cea mai frecventa si vestita boala ca risc este varicela sau varsatul de vant”, afirma Alexis Cochino, medic specialist pediatrie si alergologie clinica.
Stafilocul auriu se transmite prin stranut sau tuse. De aceea, pentru a evita contaminarea este nevoie de respectarea regulilor de igiena, dar si de o flora microbiana benefica.
„Pe toate suprafetele si cavitatile noastre sunt foarte multi microbi. Exista in si pe organismul uman de 2 ori mai multe celule de microbi decat celule umane. Daca intre ele exista un echilibru cel mai probabil cand patrunde un microb nou acolo, din cauza concurentei nu va prolifera, nu va fi capabil sa declanseze o boala si nici nu va fi capabil sa persiste in acel loc”, explica Alexis Cochino, medic specialist pediatrie si alergologie clinica.
imbolnavirile repetate sau curele agresive cu antibiotice cresc riscul infectarii cu stafilococ auriu. in aceste cazuri, tratamentul este unul medicamentos.
„Stafilococul auriu daca a apucat sa se inmnulteasca si sa produca o boala este periculos prin substantele pe care le produce si care au un efect de distrugere a tesuturilor, eventual si a sangelui pentru ca poate sa produca anemie, moartea celulelor albe care ne apara de infectii” spune Alexis Cochino, medic specialist pediatrie si alergologie clinica.
De cele mai multe ori stafilococul auriu este descoperit intamplator, in urma unui exsudat nazal sau faringian, insa medicii recomanda sa se intervina doar daca acesta provoaca infectii in organism, potrivit digi24.ro.