Este una din cele mai vechi si mai utilizate plante medicinale de pe glob, avand o multitudine de intrebuintari terapeutice. Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutica primavara, imediat dupa rasarire, cand rezervele de substante vindecatoare acumulate in anul trecut sunt puse in miscare de primele valuri de caldura.
In martie-aprilie, aceasta planta are si cele mai intense efecte depurative si reintineritoare, fiind intr-un acord perfect cu perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, cand detoxifierea si revigorarea sunt mai necesare ca oricand.
Desfasurarea curei
Sucul de urzica se obtine astfel: intr-un mixer electric se pune o mana de frunze de urzica taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensa, care va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele de curatare a sangelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzica pe zi: dimineata si seara.
Efectele curei cu urzica
Fiind extrem de bogat in clorofila, sucul de urzica este un excelent purificator pentru sange. Acest preparat de primavara anihileaza radicalii liberi, stimuleaza procesele de hematopoeza (de producere a globulelor rosii), stimuleaza procesul de producere a altor elemente figurate ale sangelui (globule albe, trombocite).
Indicatii terapeutice
Cura cu suc de urzica se recomanda in mod special in anemie, atat in cea feripriva (urzica este bogata in fier si favorizeaza asimilarea acestui oligoelement), cat si in formele auto-imune sau in cele in care apar modificari morfologice ale hematiilor. De asemenea, este recomandata in tulburarile de coagulare ale sangelui, ca adjuvant in hemoragiile interne, precum si pentru sechelele post-hemoragice. Studii recente arata ca sucul proaspat de urzica are efecte foarte bune in tratarea diferitelor forme de leucemie.
Precautii: Persoanele cu colita de fermentatie vor consuma cu prudenta (la inceput in cantitati mici) sucul de urzica, care va fi intotdeauna foarte proaspat.