Boli grave pentru cei care se bucura de chilipiruri alimentare • Nu tot ce e ieftin este si bun • Resturi si gunoaie vandute ca produse comestibile • Iesenii le consuma zilnic, fara sa aiba habar ce se ascunde in spatele etichetelor • Rafturile magazinelor din Iasi sunt pline cu astfel de produse • Preturile atractive ii determina pe clienti sa le cumpere fara sa se gandeasca de doua ori • Specialistii atentioneaza ca sunt nocive pentru organism si pot determina apariatia unor afectiuni • „Pot sa apara afectiuni ale sistemului digestiv, mucoasei intestinale. Orice ingredient poate fi studiat singular, insa mai multe impreuna nu mai stim ce fac, nu putem sti afectiunea pe care o determina la nivelul corpului uman. De asemenea, pot aparea probleme hepatice. Ficatul munceste mai mult din cauza toxicitatii alimentelor. Apar reactii imprevizile pentru ca orice organism este unic”, a explicat un specialist in nutritie
Produsele se comercializeaza in orice magazin de cartier sau supermarket. Galantarele magazinelor iesene s-au umplut in ultima perioada de astfel de produse la preturi incredibil de mici. Daca pentru cei mai multi consumatori acestea sunt adevarate chilipiruri, ele pot reprezenta un real pericol pentru sanatate. Cauzele care duc la aceasta situatie sunt multiple, pornind de la setea de profit a producatorilor si terminand cu permisivitatea autoritatilor centrale.
Produsele sunt toxice
Diferenta mare intre pret si calitate este principalul motiv pentru care acestia nu ar trebui sa mai consume astfel de produse, sustin specialistii in domeniu. Un singur baton de parizer sau salam de diferite sortimente, de 800 de grame, costa in jur de 6,5 lei. Cei care citesc macar o data etichetele trebuie sa isi cumpere un dictionar de specialitate pentru a le descifra. Nu este specificata cantitatea de carne de porc sau de vita, regula obligatorie in legislatia privind protectia consumatorilor si printre ingrediente se numara proteina vegetala din soia, zaharuri, potentiator, bicarbonat de sodiu sau colorant natural (carmin).
Citeste si: Sunt o tentatie pentru orice iesean. Clientii innebunesc daca vad ce se ascunde in spatele etichetelor – FOTO
„Mai intai, pretul mic care de cele mai multe ori arata ca produsul este de proasta calitate. Sunt folosite parti ale animalului care nu se consuma in mod obisnuit, precum cartilajele, sunt macinate bine, amestecate cu carne si rezulta acel produs ieftin si de proasta calitate. Daca nu se specifica nici macar procentul de carne de vita, porc sau pui, calitatea produsului e mult scazuta si nu stim nici de unde provine carnea. Consumatorii ar trebui sa stie ca acele produse nu au calitatea specifica pentru ca sunt folosite in plus substante care sa conserve carnea, pentru ca sa isi pastreze mirosul si aroma. Orice carne, mai ales dupa ce este transat animalul, prinde miros daca este pastrata cateva zile. Daca in galantar sta cel putin o luna de zile, conservate, substantele pe care le consuma clientul ii fac rau pentru ca sunt substante pe care organismul incearca sa le elimine”, a spus dr. Constantin Tibarna, medic nutritionist. Specialistul sustine ca daca sunt consumate frecvent, pot aparea diverse afectiuni.
Ce spun autoritatile?
Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi se plang, de exemplu, de lipsa de sprijin din partea Guvernului. „Am dori sa existe si din partea autoritatilor un sprijin mai consistent. Noi putem face verificari in limita bugetului alocat de catre Guvern. Anul acesta am primit foarte putini bani si verificarile au fost minime, sarcina principala a controlului ingredientelor revenind producatorului. De aceea, multi producatori profita de aceasta situatie, si pun in mezeluri materii prime ce ar trebui sa fie in proportii mult mai mici sau chiar sa lipseasca cu totul. In cazul mezelurilor vorbim de inlocuirea carnii cu texturat de soia si arome artificiale, de cantitati anormale de apa si mai ales de potentiatori de arome, sare si nitriti, substante periculoase pentru sanatate”, au declarat surse din cadrul DSVSA Iasi.
Daca inspectorii DSVSA arata spre Guvern, medicii solicita parlamentului un cadru legislativ cu un caracter profilactic ceva mai pronuntat, care sa puna accent pe educarea populatiei in directia unei alimentatii corecte. „Producatorii pun in aceste mezeluri cele mai proaste parti ce rezulta din procesarea carnii. Sunt malaxate derivate din carne ce nu ar putea fi folosite altundeva. Oamenii se bucura de pretul mic al produsului, fara sa constientizeze adevaratele riscuri pentru sanatate. Cred ca este foarte important sa existe o mai buna educatie a consumatorilor pentru a sti sa creeze un echilibru atunci cand se hranesc. La asemenea preturi cu siguranta nu se poate vorbi de o satisfacere corecta a necesitatilor nutritionale”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi sustin ca au fost prelevate esantioane care sunt trimise pentru analiza la laboratorul LAREX pentru determinarea conformitatii unor astfel de produse. „In cursul anului 2014, comisarii CJPC Iasi au efectuat 12 prelevari de esantioane de produse alimentare. Dintre acestea, in 9 situatii, in urma expertizarii, produsele s-au dovedit a fi neconforme. In cazul preparatelor din carne abaterile se refera la neincadrarea in continutul minim de proteine impus de legislatie sau neincadrarea in continutul maxim de umiditate reglementat. Sanctiunile care se aplica sunt intre 3.000 si 30.000 lei in cazul producatorilor si intre 2.000 si 20.000 lei in cazul distribuitorilor”, au declarat reprezentantii CJPC Iasi.