Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor

0
78

Plenul Senatului a adoptat, marti, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa a Cristianei Anghel (ALDE) prin care se elimina impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa taxarii.

Legea a fost adoptata cu 66 de voturi „pentru”, 5 abtineri si 18 „impotriva”. Legea a fost contrasemnata de mai multi alti parlamentari PSD, ALDE si din fostul grup parlamentar UNPR.

Potrivit actualei legislatii, pensiile se impoziteaza cu 16% in cazul celor care depasesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimina acest impozit, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa taxarii, indiferent de cuantum.

Legea a fost initiata de senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a propus-o ca o masuri de ajutorare a batranilor.

„Batranii nostri nu sunt o masa amorfa, fara identitate. Batranii nostri au nume si prenume. Sunt parintii, bunicii sau strabunicii nostri. Batranii nostri au construit o tara. A venit razboiul si a distrus-o. (…) Dupa o munca de o viata, parintii, bunicii, stramosii nostri au ajuns bataia de joc a guvernantilor. Se pare ca dumnealor sufera de gerontofobie”, a explicat senatorul.

Propunerea legislativa a fost depusa in Parlament in luna ianuarie, si a fost retrimisa de mai multe ori la comisie. Comisia de buget-finante a dat de doua ori raport de respingere propiectului, iar pe 31 august au elaborat un raport de admitere cu amendamente.

Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante in ultimul raport, de admitere, au fost abrogate articolele 62 si 64 din Codul Fiscal, care prevad categorii de venituri supuse impozitului pe venit de 16%, printre care si pensiile.

Guvenul nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 miliarde de lei pentru anul 2017.

Senatorul PNL Mariana Campeanu a atras atentia in plen ca legea ii ajuta pe pensionarii cu pensii mari, si nu pe cei cu pensii pana in 1000 de lei, pentru ca aceia sunt oricum scutiti de acest impozit.

”Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru ca ei au acest impozit scutit. Sunt 3, 8m milioane de pensionari cu pensii sub 1000 de lei, cum acceptatti acest lucru? Acesti batrani vor ramane cu aceeasi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani in plus”, a spus Mariana Campeanu.

Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1000 de lei la 15000 de lei, insa a fost respins de plen.

Legea prevede si ca actul nu poate fi modificat prin Ordonanta de Urgenta, fapt care i-ar putea atrage critici de neconstitutionalitate, in cazul in care ar trece si de Camera Deputatilor, avand in vedere ca in Constitutie sunt prevazute expres cazurile in care Guvernul poate emite OUG si nu permite Parlamentului sa faca astfel de mentiuni.

Potrivit propunerii legislative, legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Dupa adoptare, legea va merge acum la Camera Deputatilor pentru votul final.