sâmbătă, 20 aprilie, 2024

10 lucruri surprinzatoare despre cafea

Distribuie:

Publicat:

Mai mult de 2 miliarde de cesti de cafea sunt consumate in fiecare zi, lucru care demonstreaza cat de populara este aceasta. Dar tu ce stii despre aceasta bautura? Iata cateva informatii interesante despre una dintre cele mai populare bauturi din toate timpurile:

1. Nu exista cafea tare. Dupa cum s-a demonstrat, nu exista cafea tare. Este imposibil de evaluat puterea unei cafele. Cafeaua este evaluata tinand cont de numerosi parametri diferiti, cum ar fi saturatia, amaraciunea, acreala, dulceata sau tonicitatea. 

2. Timpul potrivit pentru cafea. Daca bei cafea pentru a te revigora, trebuie sa alegi momentul potrivit. Acesta poate fi determinat cu ajutorul nivelului de cortizol in organism. Majoritatea oamenilor au un nivel ridicat de cortizol intre orele 8 si 9, urmatorul varf fiind intre orele 12-13, iar ultimul este de la 17:30 la 18:30. Este mai bine sa bei cafea dupa ce incepi sa te simti obosit. Dupa ultimul varf, nu este recomandat sa bei din nou cafea daca iti doresti sa dormi in acea noapte. 

3. Interactiunea cu medicamentele. Oamenii de stiinta germani au descoperit ca interactiunea dintre cofeina si analgezice sporeste efectele lor. 

4. Durata efectului. Daca bei o ceasca de cafea la ora 9 dimineata, pana la ora 13 vor mai ramane doar 100 mg de cafea in organism. Dar daca o bei dupa ora 15, te poate ajutra sa ramai fresh pana seara.

5. Cafeaua macinata e buna de baut in primele 15 minute. Daca folosesti boabe de cafea proaspete, nu lasa cafeaua prea mult timp, ci incearca sa o bei in 15 minute. Dupa aceasta perioada, aceasta isi pierde aroma, isi schimba gustul si nu o vei putea distinge de alte tipuri de cafea.

6. Cum se produce cafeaua. Pentru a produce 1 kilogram de cafea, trebuie sa recoltezi boabele de la 2 copaci. Un arbore de cafea trebuie sa creasca aproximativ 3 ani pentru a putea recolta. 

7. Supapa de pe ambalaj. Prin impingerea supapei, poti verifica aroma de cafea si poti diferentia un produs proaspat de unul vechi, dar asta nu e principala sa functie. Faptul ca exista o supapa inseamna ca boabele au fost impachetate imediat dupa macinare si prajire. Un kilogram de cafea  emana mult dioxid de carbon dupa prajire, deci daca nu exista aceasta supapa, ambalajul va exploda. 

8. Cafeaua influenteaza rezultatele sportive. Cofeina creste nivelul de adrenalina din organism si elibereaza acizii grasi din tesutul adipos, ceea ce duce la cele mai bune rezultate pentru cei care beau cafea inainte de a se antrena sau a face orice alta activitate fizica. 

9. Cafeaua se mananca. Deoarece cafeaua este produsa din fructe, nu e de mirare ca nu a fost folosita ca bautura inca de la inceput. Persoanele din Africa au combinat grasimi animale cu boabe de cafea macinata pentru a face un fel de pasta. Din aceasta creeaza mingiute pe care le consuma pentru a avea energie.

10. Prepararea cafelei. Multi oameni cred ca cu cat cafeaua e mai aromata si are o culoare mai inchisa, cu atat exista mai multa cafeina in cafea. Dar prajirea cafelei nu influenteaza cantitatea de cofeina din ea, nivelurile raman aceleasi. In timpul prajirii, umiditatea se evapora din boabe, facandu-le sa para mai mari.

Consumul de cafea favorizeaza cresterea in greutate. Cafeaua accentueaza hormonul cortizol, care te va face sa consumi mai mult zahar si dulciuri. De asemenea, cofeina iti tulbura somnul, astfel incat in ziua urmatoare s-ar putea sa te simti mai putin energic si mai tentat sa mananci diferite alimente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img