Figura centrala a Holocaustului, Adolf Hitler s-a nascut pe 20 aprilie 1889 si a fost cancelarul Germaniei intre anii 1933 si 1945. Si la 126 de ani de la nasterea sa, dictatorul Germaniei Naziste continua sa reprezinte un subiect de mare interes pentru pasionatii de istorie.
Tatal sau, Alois Schicklgruber, era vames si lucra la frontiera dintre Germania si Austria. Potrivit dascalilor lui, Hitler a fost un „elev inteligent, dar fara nicio dorinta de munca”. Nu ii placeau stiintele naturale sau matematica, insa a manifestat interes pentru arte. In acest sens, a aplicat la Academia de Arte Fine din Viena, dar a fost respins, in 1907, de doua ori si din nou in 1908. „Nepotrivit pentru pictura”, motivul invocat.
Dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, potrivit Wikipedia, s-a inrolat voluntar in armata germana. Hitler a fost de doua ori decorat pentru vitejie. In 1919, era agent al departamentului politic al armatei bavareze, din insarcinarea caruia a intrat in contact cu o formatiune politica radicala: Partidul Muncitoresc German. Talentul oratoric l-a impus, iar Hitler, alaturi de fondatorul partidului, Anton Drexler, a formulat programul politic in februarie 1922. S-a decis adoptarea unui nume nou: Partidului Muncitoresc German National-Socialist. Astfel s-a deschis drumul ascensiunii spre putere al lui Hitler. Partidul a inregistrat succes la alegerile din vara lui 1932 si, in scurt timp, nazistii au preluat toate functiile de conducere.
Ura profunda fata de evrei a fost tema dominanta a carierei politice a lui Hitler. S-a speculat foarte mult pe seama motivelor lui, dar nu s-a gasit un raspuns satisfacator. Sase milioane de evrei au fost exterminati in lagarele de la Auschwitz, Chełmno, Majdanek, Treblinka si in ghetoul din Varsovia.
La data de 30 aprilie 1945, in timpul unor lupte in Berlin, cand trupele sovietice se aflau la mica distanta de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis, muscand o capsula de cianura si impuscandu-se. Inainte de a se sinucide, conform Wikipedia, a testat otrava pe cainele sau.
Scriitorul argentinian Abel Basti, cunoscut in presa internationala datorita cercetarilor cu privire la istoria nazistilor, intr-o carte publicata, a sustinut ca, dupa 1945, Adolf Hitler si Eva Braun, sotia lui, au stat ascunsi in Argentina. Informatiile au fost ridiculizate de istoricul Guy Walters, care le-a caracterizat drept „un gunoi 2000%”.
Desi Hitler este cunoscut pentru crimele comise, el a fost numit „Omul Anului”, in 1938, de catre revista Time.