La data de 26.08.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 13 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani.
La data de 26 august 2021, procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov şi Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au efectuat 44 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Dâmboviţa, Iaşi şi Constanţa, în urma cărora au fost ridicate mijloace materiale de probă, înscrisuri bancare şi contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile, sumele de 38.920 de euro, 56.104 lei şi au fost indisponibilizate 13 autoturisme de lux.
În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2018, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 14 suspecţi, care a avut ca scop exploatarea, prin obligarea la practicarea prostituţiei, a unui număr de cel puţin 44 de persoane de sex feminin.
Din cercetările efectuate în cauză s-a reţinut faptul că, actele de traficare a victimelor, determinarea şi înlesnirea practicării prostituţiei, urmate de ascunderea şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute din aceasta activitate prin achiziţionarea de terenuri, construcţii şi autoturisme de lux, au reprezentat acţiuni complexe ai unor autori care au acţionat convergent, în urma unui plan infracţional elaborat în cadrul grupului infracţional organizat. Acesta a funcţionat pe parcursul a cel puţin 3 ani, fiind structurat pe paliere de decizie, respectiv de execuţie, şi fundamentat pe aportul concordant al tuturor membrilor săi cu stabilirea pentru fiecare dintre ei ai unei contribuţii materiale specifice, de natură să asigure consonanţa în acţiune a întregii grupări criminale.
Recrutarea tinerelor s-a realizat constant din medii sociale precare, prin inducere în eroare, mobilul fiind promisiunea obţinerii unor importante sume de bani într-un termen relativ scurt.
Ulterior, pe parcursul desfăşurării activităţilor infracţionale, în scopul continuării practicării prostituţiei, membrii grupării infracţionale au utilizat diferite metode de persuasiune, manipulare precum şi constrângere, atât morală, cât şi fizică.
Tinerele exploatate au fost plasate pe pieţele de prostituţie din Europa de Vest, respectiv Germania, Danemarca, Austria, Elveţia, Anglia, Olanda, Islanda, Italia şi Scoţia, precum şi România, iar de transferarea, respectiv transportul între locaţii, asigurarea spaţiilor adecvate de cazare, crearea şi promovarea anunţurilor specifice pe site-urile de profil s-au ocupat în mod exclusiv membrii entităţii criminale.
Sumele de bani obţinute din exploatarea tinerelor sunt impresionante, existând date şi indicii că veniturile obţinute direct din această activitate sunt în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.
S-a reţinut faptul că membrii grupului au manipulat victimele şi în vederea obţinerii unor sume de bani cât mai mari de la diverşi clienţi.
Astfel, inculpaţii erau preocupaţi de a le învăţa pe tinere modalitatea în care acestea pot să obţină importante sume de bani, de la clienţi aflaţi pe un palier educaţional şi material avansat (cu titlu de exemplu, de la un singur client, prin manopere dolosive, una dintre victime a reuşit să obţină suma de peste 100.000 euro, de la începutul anului 2021 şi până în prezent).
Pentru a pune în evidenţă potenţialul criminogen extrem de ridicat al membrilor care compun această grupare criminală, în nenumărate rânduri, cu ocazia unor conflicte diverse avute cu alte grupări infracţionale, aceştia au acţionat unitar, coagulat într-o coeziune specifică unui grup infracţional organizat, caracterizat prin violenţă extremă şi conexiuni cu lumea interlopă arondată municipiilor Bucureşti şi Iaşi.
În vederea administrării probatoriului în cauză, procurorii DIICOT- Structura Centrală au transmis autorităţilor judiciare din Germania 3 ordine europene de anchetă, efectuându-se, totodată, un schimb permanent de informaţii de interes poliţienesc, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu structurilor de aplicare a legii din Germania şi Ţările de Jos (Olanda).
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Activităţile s-au realizat cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul tehnic şi de criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.
La acţiune, au participat luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.