In fiecare an, in Romania, sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. 28 de romani mor in fiecare zi din pricina acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer, avanseaza rapid si provoaca cele mai multe decese. Ca si in cazul altor tipuri de cancere si cel de plamani este depistat cel mai adesea in faze avansate de boala, cand interventia chirurgicala nu mai este posibila. Potrivit GLOBOCAN, Global Cancer Observatory, in Romania, in 2018, se inregistreaza 83.461 de cazuri noi de cancer, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului. Statisticile arata ca 30% din decesele cauzate de cancer in Romania sunt reprezentate de cancerul pulmonar. „Dintre toate formele de cancer, camcerul pulmonar face cele mai multe victime in Romania, Depistarea tardiva si evolutia rapida a acestui tip de cancer nu dau nicio sansa pacientilor, cu toata interventia medicilor si a tratamentelor inovatoare. Cei mai multi bolnavi vin tardiv, cand cazul este depasit chirurgical“, este de parere Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit adevarul.ro. Un diagnostic timpuriu creste de patru ori sansa la viata, ajungand la 55%, in timp ce depistarea in stadiul III sau mai tarziu sansele de supravietuire sunt de 11%.
„Insist ca pacientii sa se prezinte la medic nu doar atunci cand apare o schimbare in starea lor de sanatate, oricat de mica, ci si la consultatiile periodice. Un pacient fumator peste 40-45 de ani poate avea oricand o forma de cancer pulmonar in curs de instalare. O vizita la medic le poate salva viata pentru ca atat terapiile inovatoare, cat si tratamentele personalizate, ce au la baza medicamentatia clasica ne pot ajuta acum sa tinem cancerul pulmonar sub control. Insa acest lucru nu este valabil decat pentru cazurile in care boala este depistata in stadiu incipient“, potrivit prof.dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog. Specialistii avertizeaza ca in Romania, 75% din pacientii diagnosticati ajung la medic in stadiu inoperabil pentru ca ignora sau interpreteaza gresit simptomele. Principalele semne sunt tusea – cronica sau, in stadiu avansat, cu sange – respiratie ingreunata, dureri in piept sau de oase, infectii pulmonare sau bronsite care apar frecvent. Pacientii mai pot avea dureri toracice persiatente, scaderi in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala care nu mai trece si lipsa de aer.
„Tusea care nu se remite in doua-trei saptamani – de la debut sau schimbarea caracterului tusei la un fumator cronic sunt semnale de alarma. Expectoratia cu sange proaspat, dificultatile respiratorii, junghiul toracic persistent, scaderea ponderala inexplicabila sunt tot atatea simptome care trebuie sa trimita pacientul la medic pentru control. De asemenea, ar fi utila implementarea unui program de screening care sa se adreseze populatiei la risc – fumatori, lucratori in mediul toxic. Principala metoda de screening recomandata la ora actuala este tomografia computerizata cu doza mica de iradiere care s-a dovedit superioara examenului radiologic pulmonar standard“, explica dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala. „Desi cancerul pulmonar ramane principala cauza de deces prin cancer la nivel mondial, imunoterapiile au demonstrat un potetial urias de crestere a supravietuirii pe termen lung si o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor, comparativ cu optiunile de terapie standard. Ma bucur ca pacientii romani au acces la astfel de optiuni de tratament inovatoare“, spune conf. dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog.
Riscul de cancer de plamani creste pe masura ce creste numarul anilor in care o persoana a fumat. O tumoare maligna se poate dezvolta intr-o bronhie sau intr-un plaman si poate sa evolueze mult timp fara simptome. In evolutia ei poate invada structuri anatomice invecinate – inima, coaste, vase – sau poate trimite celule la distanta la alte organe: creier, ficat, oase, favorizand aparitia metastazelor. Expunerea la radon din materialele de constructii, contactul cu fibrele de azbest si poluaraea, sunt, de asemenea, factori declansatori ai cancerului pulmonar.