Credeai ca iti cunosti propriul corp? Afla ca organismul tau este mult mai misterios decat ai fi crezut. Ti-am pregatit cateva curiozitati despre care singur nu ai auzit pana acum!
Pielea are patru culori
Primii pigmenti sunt cei crem-alb. La suprafata epidermei, vasele sangvine capilare dau pielii o usoara nuanta de roz. Apoi apar pigmentii galbeni. De asemenea, culoarea epidermei este influentata si de diverse tonuri de culoare neagra, create prin secretia de melanina, aparute ca un raspuns al organismului fata de razele ultraviolete emise de soare. Aceste patru tipuri de pigmenti se gasesc sunt prezente la toate rasele umane, dar in proportii diferite.
Pozitia corpului afecteaza memoria
Nu-ti mai amintesti ziua de nastere? Incearca sa te asezi in genunchi, poate ai mai multe sanse de reusita. Amintirile sunt o parte din simturile tale. Un miros sau un sunet pot evoca episoade din copilarie sau din adolescenta. Conexiunile pot fi evidente sau misterioase. Potrivit unor studii, episoadele din trecut iti revin mai repede in memorie cu cat pozitia corpului este asemanatoare cu aceea pe care o aveai in timpul unui eveniment anume.
Ce organ din corpul tau sufera daca te trezesti noaptea la aceeasi ora?
Mii de ovule raman nefolosite
O adolescenta obisnuita are aproximativ 34.000 foliculi nedezvoltati (saculet care au in centru un ovul nedezvoltat), iar in cazul unei femei trecute de 40-50 ani, ovarele vor produce din ce in ce mai putin estrogen. Pentru ca se vor dezvolta insuficient, foliculii nu vor mai elibera ovule la fel de usor ca inainte si se vor deteriora.
Pubertatea remodeleaza structura creierului
De ce este adolescenta atat de problematica? La baieti, testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor, dar are si efecte asupra comportamentului. Astfel, pe masura ce cortexul frontal se maturizeaza, sunt de asteptat fenomene precum instabilitate emotiva, apatie, lipsa de fermitate in luarea decizilor.