Conform proiectului de lege pentru introducerea certificatului verde, cei care vor refuza să prezinte actul ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile.
Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații, atât la stat, cât și la privat.
Procedura va fi următoarea: Veți ajunge la muncă, va trebui să arătați certificatul verde persoanei responsabile de verificarea codului QR, iar dacă nu aveți un cod valid, atunci va exista riscul să nu intrați la muncă.
Angajații au două variate pentru a nu fi dați afară:
la stat, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția îi decontează testele anti-COVID până la emiterea Certificatului Verde.
la privat însă, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, angajatorul decide dacă va deconta sau nu testele anti-COVID. La fel și pentru cei nevaccinați din motive medicale. Companiile spun că vor încerca să găsească cele mai bune soluții pentru angajați.
Dacă angajatul alege să nu se vaccineze, atunci va trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, PCR la 72 de ore, sau antigen la 48 de ore. La un calcul rapid, într-o lună de zile, pentru testarea cu PCR, un angajat trebuie să scoată din buzunar 1800 de lei, iar pentru testele antigen 900 de lei.
În situația în care angajatul nici nu se vaccinează nici nu se testează, angajatorul poate decide suspendarea pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat.
Dacă nici după 30 de zile acesta nu prezintă certificatul verde, angajatul la stat va fi concediat, iar la privat angajatorul va decide dacă îi prelungește suspendarea sau îl concediază.
Deocamdată, proiectul de lege se dezbate în Parlament. Pentru introducerea certificatului verde la muncă, lega trebuie să treacă de votul din parlament, apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.