Analiza rezultatelor obţinute de ACL Vaslui în turul I de scrutin.

0
104

Rezultatele pe care ACL Vaslui le-a obţinut în dreptul candidatului nostru, Klaus Iohannis, trebuie analizaţe tinând cont de câteva elemente importante: 1) structura socio-economică şi demografică a electoratului din judeţul Vaslui; 2) influenţa politico-administrativă; 3) campania electorală negativă, pe alocuri murdară dusă de adversarii noştri politici – PSD.

Cunoaştem foarte bine faptul că, peste jumătate din populaţia cu drept de vot a judeţului Vaslui este formată din pensionari şi asistaţi socioali, dependenţi de suportul statului. Acest segment de votanţi, care este majoritar ca pondere, defineşte electoratul mai degrabă de „stânga”. Aceasta este doar o constatare sociologică, nu un reproş adus oamenilor care au votat cu candidatul PSD. Însă, mai constatatăm că acest segment electoral este puţin sensibil la programele şi politicile de dreapta, antreprenoriale, bazate pe asumarea iniţiativei şi răspunderii persoanele. Cu siguranţă, mai avem mult de lucrat pentru a convinge persoanele vârstnice şi, în general, oamenii de la sate să voteze candidatul de dreapta Klaus Iohannis.

Impactul întrării în vigoare a OUG 55/ 2014 a fost extrem de mare în judeţul Vaslui. Din cei 33 de primari pe care ACL Vaslui (PNL – 22 şi PDL 11) îi avea înainte de aplicarea OUG 55/ 2014, a pierdut aproximativ jumătate. În plus, pentru a-şi asigura transferabilitatea voturilor pe care pe controlau primarii PNL şi PDL, cei de la PSD au utilizat materiale electorale – pliante în care imaginea primarului „traseist” era alăturată de imaginea candidatului Victor Ponta şi însoţită de mesaje populiste.

Campania negativă de denigrare a candidatului Klaus Iohannis prin utilizarea de pliante electorale mincinoase, denigratoare distribuite prin logistica companiei POŞTA ROMÂNĂ a avut un impact negativ care a influenţat rezultatul obţinut de ACL Vaslui. În judeţul Vaslui, impactul acestei campanii negative la adresa candidatului ACL a fost mult mai mare comparativ cu localităţile rurale din Transilvania din cauză că agenţii poştali au acţionat practic pe post de agenţi electorali.

Au existat numeroase tentative de utilizare a urnei mobile, blocate de ACL Vaslui prin sesizarea BEJ şi sesizării la numărul unic de urgenţă 112. Am înregistrat un caz de „turism electoral” în comuna Tutova. Însă, cel mai important aspect care trebuie sancţionat politic şi legal este implicarea autorităţilor judeţene şi locale pe post de agenţi de mobilizare a electoratului PSD chiar în ziua desfăurării votului (2 noiembrie). Prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică, însoţit de vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache, s-au aflat chiar în secţiile de votare ale unor comune conduse de primari PSD pentru a-şi mobiliza electoratul propriu. De asemenea, primarii PSD s-au aflat în secţiile de votare pentru a face propagandă şi a mobiliza electoratul propriu.

În turul II de scrutin, echipa ACL Vaslui va monitoriza cu şi mai mare atenţie modul de desfăşurare a procesului de vot. Au fost înregistraţi peste 8500 de votanţi pe listele suplimentare, deşi judeţul nostru nu este nici centru universitar, nici nu are localităţi turistice. Am remarcat faptul că la Penitenciarul Vaslui s-a votat în totalitate „Victor Ponta”. Din câte observăm, candidatul PSD este preferatul puşcăriaşilor din România.

Avem suspiciuni şi în ceea ce priveşte modul cum au fost numărate şi înregistrate voturile valabil exprimate pentru candidatul nostru, Klaus Iohannis. În acest sens, am luat câteva măsuri organizatorice care sperăm să fie eficiente în asigurarea corectitudinii procesului de votare în turul II. Printr-o mai bună organizare şi mobilizare, vom reuşi să ne maximizăm rezultatele bune obţinute în primul tur de scrutin. Vom face campanie din uşă în uşă pentru a convinge oamenii să meargă la vot. Suntem convinşi că domnul Klaus Iohannis va câştiga cel de-al doilea tur de scrutin şi va deveni preşedintele României. Mergem la victorie!

 

Senator Dan MARIAN

Copreşedinte ACL Vaslui

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}