Festivalul de muzică „Gheorghe Cucu”: Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Corul Filarmonicii din Iași, „Psalmodia Transylvanica” de la Cluj și alți invitați de marcă, la Vaslui, pe 21 august 2022

0
99

Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Episcopia Hușilor și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, organizează, la Vaslui, duminică, 21 august 2022, Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”.

 

Evenimentul va avea loc în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, începând cu ora 19.00, toți iubitorii muzicii corale laice și religioase având șansa întâlnirii unor formații corale de excepție. Intrarea este liberă.

În cadrul evenimentului vor susţine recitaluri: Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași,  Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Cluj-Napoca, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși și Corala „Fantasia” din Vaslui.

Ediția de anul acesta este a doua organizată la Vaslui, după mai multe ediții anterioare dedicate compozitorului Gheorghe Cucu în localitatea natală – Puiești, județul Vaslui

Entuziasmul publicului și calitatea invitaților, alături de organizarea de excepție a primei ediții, din 2021, de la Vaslui, au fost imboldul pentru organizarea, la aceleași standarde, și a evenimentului din acest an.

Noutatea ediției prezente este concursul din 20 august, dedicat formațiilor corale din țară.

Dorința organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” să se înscrie în seria evenimentelor de marcă ale județului Vaslui, cu ecouri în întreaga țară.

Ne-am propus ca prin acest Festival să-l aducem în atenție, ca o datorie morală, pe unul dintre cei mai mari compozitori ai țării noastre – Gheorghe Cucu -, care își avea obârșiile la Puiești și a fost dascăl la Biserica „Domnească” din Bârlad.

În general, cu toții fugim de zgomot, de gălăgie, și tânjim după liniște.

Muzica, cu precădere cea religioasă, are forța de a ne sustrage din «vârtejul» a tot ceea ce picură în sufletul nostru multă neliniște.

Când ne exprimăm inadecvat, folosim aproape instinctual cuvântul «cacofonie». Acest cuvânt poate fi asociat cu tot ceea ce definim prin zgomot sau rumoare.

Avem nădejdea că acest Festival va mai risipi din «cacofonia» lumii de astăzi și va fi ca harfa lui David.

Pentru orice iubitor de muzică, pentru orice virtuoz, nu este suficientă numai dexteritatea de a cânta excepțional din instrumentele muzicale sau de a interpreta vocal anumite piese, ci este nevoie și de o stare interioară, pe care acesta să o poată transmite celor care îl ascultă.

Emil Cioran a iubit foarte mult muzica, iar într-una din cele mai recente cărți ale sale, apărută la Editura Humanitas, spune următoarele: «Atunci când se răzvrătește muzica în mine, mă jertfesc pe altarul sonorității și intru într-o lume a irealității».

Cu alte cuvinte, muzica este atât de minunată, încât are capacitatea de a ne arunca într-o stare de extaz, de contemplație, aidoma situației în care vedem un peisaj sau un om excepțional și rămânem muți, într-o stare de uimire, menționa, în debutul ediției de anul trecut, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.