„Rândurile”, povestea unui documentar realizat de vasluienii Raluca Radu și Bogdan Raba!

0
85

Sala Căminului Cultural din Muntenii de Sus s-a dovedit prea mică pentru un eveniment cultural de anvergură.

Zeci de localnici, dar și reprezentanți din județele Moldovei au onorat invitația, pentru a fi „În rând”, un documentar despre un obicei vechi al comunei Muntenii de Sus, care este pomenit în arhive și legendele locale de pe la 1718.

După șase ani de cercetare, vasluienii Raluca Radu și Bogdan Raba au dat viață unui proiect de anvergură, promovând rândurilor de flăcăi de la Muntenii de Sus.

Pe lângă unicitatea dansului, jucat, de regulă la cumpăna dintre ani, „Rândurile” reprezintă și puntea între trecut și prezent, în care prezentul are misiunea de a duce mai departe acest obicei cu totul special.

„La început ne-am gândit la un filmuleț de cinci minute, care să-l difuzăm pe rețelele de socializare, însă am strâns un volum imens de documente și imagini, pe care să le putem pune într-un film documentar”, a povestit Raluca Radu.

Actorii descoperiți fac deliciul filmului. Pe lângă amănuntele care reliefează unicitatea ”Rândurilor”, aceștia au povestit și o parte din trăirile lor în perioada petrecută în „rând”, spre amuzamentul spectatorilor, iar primarul Ion Vartolomei i-a catalogat drept sublimi, primind diplome de „Purtător de patrimoniu”, cu promisiunea înființării unei asociații de promovare a tradițiilor locale.

La eveniment a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, care i-a felicitat pe realizatorii documentarului.

„Este un proiect unic și felicit pe realizatori, care acum culeg roadele unei munci de cercetare asidue. Poate ar trebui ca acest exemplu să fie multiplicat, iar Consiliul Județean Vaslui se va implica în promovarea unor obiceiuri și tradiții care dau identitate județului Vaslui, cum e cel de la Muntenii de Sus sau cimpoierii de la Perieni”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

„Rândurile” este un obicei de Anul Nou, unde flăcăii din Muntenii de Sus se strâng „în rânduri” și merg din casă în casă, aducând urări de bine și dorindu-le gospodarilor un an îmbelșugat.

Dansurile „rândurilor” sunt în cerc și acompaniate de un instrument muzical numit trișcă, însoțite de strigături specifice. Fiecare „rând” este alcătuit din 10-12 flăcăi, a căror vârstă să nu fie mai mică de 13-14 ani și să nu depășească pragul însurătorii.