Update : Perchezitiile DGA/DNA ale vamesilor din Albita s-au finalizat. Pe surse sunt vizate 3 persoane, 2 barbati si o femeie

0
138

Cei trei vamesi de la Albita sunt : Bordeianu Emil, Antohi Tatiana, Sâlăvăstru Eugen-Emanuel

UPDATE: În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 17 ianuarie 2023, față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră, după cum urmează:

– a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș)
– a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).

În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.
În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).
Detalii despre activitățile desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova https://www.facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie/

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

 

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și cei din Direcția Generală Anticorupție (DGA) au finalizat o serie de percheziții in 31 de locații din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, în cadrul unei cauze penale care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră.

Printre aceste locații se număra și Vama Albita, unde au fost efectuate percheziții în cladirea vămii, fără implicarea vreunui polițist de frontieră. Procurorii DNA și DGA au stat ore întregi și au ridicat mai multe documente și înscrisuri. Potrivit surselor, ar fi vorba despre 3 persoane, 2 bărbați și o femeie.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale. Oficialii DNA și DGA nu au oferit detalii suplimentare despre acest caz, dar au declarat că vor furniza detalii suplimentare atunci când este posibil.

"Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –  Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții  în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare." se arata in comunicatul DNA

 

 

Stirea initiala : Procurorii Directiei Naționale Anticorupție și Directia Generala Anticorupție sunt in aceste momente in clădirea Vămii din Punctul de Trecere a Frontierei Albita. Conform informațiilor noastre este vizata o anumită activitate de coletărie. Activitatea in punct se desfășoară in condiții normale .

DNA și DGA, fac in aceasta dimineața perchezitii in mai multe vămi din estul și nordul României .Perchezițiile au loc în vămile Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea și Borș