Deputatul de BARLAD-Tudor Ciuhodaru,a depus un proiect legislativ ce prevede obligativitatea votului deschis

0
100

Tudor Ciuhodaru-deputatul de Barlad,a depus azi un proiect legislativ ce prevede obligativitatea votului deschis pentru toate cazurile de ridicare a imunitatii. Recentul vot pentru ridicarea imunitatii senatorului Vosganian ne-a aratat ca secretizarea duce la obstructionarea procesului de justitie.

 „Constitutia Romaniei nu confera parlamentarilor imunitate pentru faptele penale, aceasta a fost stabilita doar in Statutul deputatilor si senatorilor ce prevede o dubla bariera de protectie in fata justitiei: acordul camerei din care fac parte si votul secret. Eu am fost primul parlamentar ce a renuntat in plen la imunitate, e un lucru de care nu am avut si nu am nevoie si am votat deschis, cu bilele la vedere, fiecare cerere de ridicare a imunitatii. Am cerut si celorlalti parlamentari sa faca acest lucru dar fie pentru ca pot fi acuzati oricand de fapte de coruptie, fie ca sunt santabili, fie ca au dosare, acestia continua sa isi ascunda votul.

Proiectul meu de prevede eliminarea imunitatii parlamentare in cazurile penale, acordului camerei din care fac parte fiind scos dintre conditiile necesare pentru inceperea urmarii penale, prin abrogarea alineatului (2) al articolui 21 precum si a votului secret prevazut in alineatul (4) al articolului 24 din legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. Prin Statut, adica legea 96/2006, parlamentarii au creat o dubla bariera impotriva justitiei constand in acordul camerei din care fac parte si votul secret. Detaliind, vedem ca alineatul (2) al articolui 21 precizeaza cat se poate de clar ca imunitatea parlamentara poate fi ridicata numai de catre Camera din care deputatul sau senatorul face parte iar alineatul (1) al articolului 23 impune pentru retinere si arestare atat incuviintarea Camerei cat si ascultarea parlamentarului. Pentru ca Omerta sa fie perfecta alineatul (4) al articolul 24 impune votul secret, permitand atat solidarizarea infractorilor cat si clamarea unui tip de vot desi in realitate au votat pe dos.

Asa s-a ajuns ca in cel putin patru cazuri majoritatea parlamentarilor sa refuze sa aprobe inceperea urmaririi penale a alesilor pe numele lor de palamentar Vosganian, Borbely, Dobre si Chitoiu, asa cum a refuzat si ridicarea imunitatii in vederea arestarii a altor doi deputati: Cosma si Stan. Asigurarea imunitatii celor suspectati de coruptie nu a ramas fara mentiuni negative. Parlamentul este considerat drept o institutie care impiedica independenta justiei in raportul UE privind coruptia din cele 28 de state, care incalca statul de drept, in raportul MCV si care nu respecta standardele statului de drept, in raportul Departamentului de Stat. Consecintele negative nu s-au lasat asteptate. Prin protejarea coruptiei statul roman este discreditat iar eforturile de intrare in Schengen, spre binele cetatenilor si a economiei, sunt sortite esecului.

 In aceste conditii, proiectul meu de lege prevede ca, pentru parlamentarii suspectati de coruptie, sa nu mai fie necesar avizul camerei din care provin atat pentru inceperea anchetei cat si a urmarii penale iar votul sa fie deschis pentru retinere si arestare. Concret, prin acest demers legislativ, va ramane in vigoare doar imunitatea pentru opiniile politice, prevazuta in articolul 22″, conform doctorului Tudor Ciuhodaru.