Semnificatii istorice pentru ziua de 15 iunie

0
100

In data de 15 iunie 1889, a incetat din viata Luceafarul poeziei romanesti, poetul Mihai Eminescu. Nascut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din Romania.

 763 – i Ch – Prima mentiune a unei eclipse totale de Soare.

1754 – Prokop Divis, cercetator medic si preot ceh, inventeaza paratrasnetul, independent de inventia lui Benjamin Franklin. Ca medic, este unul dintre promotorii electroterapiei.

1843 – S-a nascut compozitorul norvegian Edward Grieg. Este cel mai de seama muzician din scoala nationala norvegiana si unul din reprezentantii de frunte ai muzicii romantice europene. (m. 4 sep 1907)

1848 – A avut loc, la Lugoj, cea de-a doua Adunare a romanilor banateni in cadrul Revolutiei, care cereau recunoasterea nationalitatii romane si decideau constituirea unei armate romanesti si numirea lui Eftimie Murgu drept capitan al acesteia.

1875 – S-a infiintat, la Bucuresti, Societatea de Geografie

1889 – A incetat din viata poetul Mihai Eminescu. Eminescu a fost activ in societatea literara Junimea si a lucrat ca redactor la „Timpul”. A debutat la varsta de 16 ani cu poezia „De-as avea” in revista „Familia”. (n. 15 ianuarie 1850).

1893 – S-a nascut Ion Marin Sadoveanu, romancier, dramaturg, poet si eseist, care-si datoreaza consacrarea ca scriitor indeosebi romanului „Sfarsit de veac in Bucuresti” (m. 2 februarie 1964)

1907 – S-au deschis lucrarile celei de-a doua Conferinte a Pacii, la care au participat reprezentantii a 44 de state din Europa, Asia si America; a fost incheiata o noua Conventie privind reglementarea pe cale pasnica a conflictelor internationale, document semnat si de Romania.

1929 – A incetat din viata matematicianul Traian Lalescu, savant cu reputate contributii in domeniile matematicii pure si aplicate, unul dintre fondatorii teoriei ecuatiilor integrale.

1977 – La Paris, a fost inaugurat „atelierul lui Brancusi”, reconstituit pe esplanada Beaubourg, intr-o constructie separata de cladirea Muzeului de Arta Moderna.