26 iunie-Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri

0
89

Agentia Nationala Antidrog, structura in cadrul Ministerul Afacerilor Interne, asigura dezvoltarea, promovarea si implementarea intr-o maniera unitara, integrata si continua a raspunsului din domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, in deplin acord cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Este  stiut faptul ca persoana consumatoare de droguri, pe langa problemele afectiv-emotionale create in familie, pot aduce in societate si probleme asociate consumului de droguri, cum ar fi: furturi, talharii, prostitutie, trafic de droguri sau alte infractionalitati. In aceste conditii, consumatorul de droguri este deficitar in sustinerea sa socio – profesionala, fiind el insusi o victima a traficului de droguri si facand parte din categoria persoanelor defavorizate.

Riscul ca tinerii sa devina dependenti este de doua ori mai mare decat in randul adultilor. Este cunoscut faptul ca vulnerabilitatea fata de consumul de droguri in randul tinerilor este generata de multi factori cum sunt: presiunea si influenta grupului de egali, stima de sine scazuta, insuficienta informare privind riscurile consumului de droguri si nu in ultimul rand o insuficienta implicare a societatii in general.

    Ultimele estimari la nivel mondial in ceea ce priveste prevalenta consumului de droguri in populatia generala indica faptul ca 200 de milioane de oameni, adica 5 % din populatia globala cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani, au consumat droguri ilicite cel putin o data in ultimele 12 luni.

 Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (U.N.O.D.C.), in efortul de a  constientiza opinia publica asupra  pericolului pe care il reprezinta  consumul de droguri pentru tineri a propus sanatatea, sa reprezinte tema acestui an pentru marcarea zilei de 26 iunie – Ziua Internationala de lupta impotriva Consumului si Traficului ilicit de droguri prin campania globala „Tulburarile legate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate”. Campania are in vedere sa mobilizeze populatia sa reactioneze la problematica consumului de droguri si sa adopte o atitudine activa in prevenirea si reducerea consumului de droguri.

Mesajul Directorului Ana Chestor de Politie Sorin Oprea cu Ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri

Pentru a ne implini destinul, ca neam, avem nevoie de o natiune sanatoasa. De aceea, fiecare individ reprezinta o resursa importanta, iar statul, prin deciziile pe care le ia, trebuie sa protejeze si sa foloseasca aceasta resursa, gandind pasii pentru un viitor stabil. 

    Traim intr-o lume in continua schimbare, cu o dinamica impresionanta. Consumul si traficul de droguri, prin noile valente, sunt factori care contribuie la aceasta dinamica: zi de zi, apar substante psihoactive noi, se schimba modelele de consum, apar noi metode de traficare, se nasc noi atitudini fata de complexitatea problematicii antidrog.

    Romania este parte din realitatea mondiala a drogurilor. Statisticile arata ca aproximativ 600.000 tineri cu varsta 15-34 ani au consumat cel putin o data in viata un drog ilicit, in timp ce, peste 300 dintre acestia au decedat in ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri. Dincolo de justetea cu care descriu realitatea, aceste cifre ascund drame personale si familiale inimaginabile, cu vieti si destine schimbate, uneori intr-o forma brutala.

    Numeroasele cercetari privind factorii de risc si protectie in consumul de droguri arata legatura dintre varsta de debut in consum, in special, perioada adolescentei, si pericolele asociate comportamentului de consum, dar evidentiaza si misiunea societatii, ca factor de protectie.
Tinerii sunt cei mai expusi tentatiilor reprezentate de droguri, iar societatea este cea care trebuie sa gaseasca mai mult timp pe care sa il ofere acestora ca alternativa de viata prin oferirea a ceea ce este normal intr-o societate moderna.

De aceea, anul acesta, am ales sa marcam Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri si 11 ani de existenta a Agentiei Nationale Antidrog prin lansarea in spatiul de socializare cel mai cunoscut si frecventat de populatia tanara, in general, dar si de catre adulti, a unei pagini de informare, al unui spatiu in care sa se realizeze schimb de experiente, de opinii si sa fie facilitate dezbateri.
Suntem constienti ca generatiile tinere sunt extrem de diferite fata de ceea ce eram obisnuiti acum 10 ani, atat in ceea ce priveste comportamentul, cat si in privinta mentalitatilor. In replica la toate acestea, trebuie gasite noi strategii de abordare, atat in domeniul combaterii, dar mai ales in cel al reducerii cererii de droguri.
Transmiterea mesajului societatii catre tineri prin intermediul spatiului virtual reprezinta doar un pas in adaptarea raspunsurilor si interventiilor la noile tendinte de consum si trafic.
Va invitam, alaturi de noi, in crearea lantului uman reprezentat de prieteni, prin care sa facem ca mesajul, multiplicat de cei care vor raspunde apelului nostru in mediul virtual, sa ajunga la cei dragi, pe care astfel sa ii putem proteja si sprijini in a lua decizii corecte in viata, tinandu-i in acest mod departe de tentatia uneia dintre cele mai periculoase alegeri ale momentului, drogurile.

C.P.E.C.A. Vaslui, structura in subordinea Agentiei Nationale Antidrog, a realizat in perioada ianuarie – iunie 2014 Strategia Locala Antidrog 2014 – 2020 si Planul Local de Actiune 2014 – 2016, aliniata Strategiei Nationale Antidrog 2013 – 2020 si implicit Strategiei Europene Antidrog 2013 – 2020.
Strategia Locala Antidrog si Planul sau de Actiune, sunt documente programatice locale in domeniul drogurilor, ce vor fi prezentate publicului ca urmare a aprobarii Institutiei Prefectului Judetului Vaslui si a Consiliului Judetean Vaslui.

Noua Strategie Nationala Antidrog si Planul sau de actiune reprezinta raspunsul statului roman la problema drogurilor si cuprind obiectivele generale si specifice precum si actiunile concrete ce vor fi implementate in perioada de referinta de catre toate institutiile implicate in reducerea impactului fenomenului drogurilor la nivel national.

Documentele au fost concepute si elaborate respectand liniile cuprinse in Strategia Antidrog a Uniunii Europene pentru perioada 2013 – 2020, care vizeaza cele cinci directii de actiune – doua directii de actiune verticale: reducerea cererii de droguri si reducerea ofertei de droguri si trei directii de actiune orizontale, respectiv coordonare, cooperare internationala si cercetare, evaluare si informare, care cuprind obiective si actiuni ce intersecteaza directiile verticale.
Aceste acte normative vizeaza:
• Reducerea cererii de droguri, prin consolidarea sistemului national integrat de prevenire si asistenta, in concordanta cu evidentele stiintifice, ce cuprinde totalitatea programelor, proiectelor si interventiilor universale, selective si indicate de prevenire implementate in scoala, familie si comunitate, precum si interventiile de identificare, atragere si motivare a consumatorilor de droguri in vederea furnizarii de servicii de asistenta specializata ce au ca finalitate integrarea sociala;
• Reducerea ofertei de droguri, prin identificarea si destructurarea retelelor de trafic, reducerea disponibilitatii drogurilor pe piata si utilizarea eficienta a sistemului de aplicare a legii, concomitent cu dezvoltarea unor mecanisme institutionale de monitorizare si control, coordonate si adaptate nevoilor actuale si situatiei reale a fenomenului si care sa sustina in mod viabil masurile de lupta impotriva acestuia;
 • Coordonarea in domeniul drogurilor, prin implementarea unui concept unitar de actiune in domeniul problematicii drogurilor si precursorilor, monitorizarea implementarii politicilor nationale in domeniul drogurilor, utilizarea eficienta a resurselor si maximizarea rezultatelor interventiilor realizate;
• Cooperarea internationala, prin reafirmarea angajamentelor Romaniei, asumate prin documentele internationale,  bilaterale sau multilaterale, la care tara noastra este parte si consolidarea pozitiei ca partener activ in efortul global de reducere a cererii si ofertei de droguri precum si a traficului de precursori;
• Imbunatatirea nivelului de cunoastere a problematicii drogurilor la nivel national pornind de la evidente stiintifice, prin monitorizare, cercetare si informare;
• Consolidarea rolului Agentiei Nationale Antidrog de coordonator national in domeniul drogurilor si precursorilor;
• Dezvoltarea unei platforme de dialog si cooperare intre institutiile implicate in aplicarea strategiei si intre sectorul guvernamental si non-guvernamental.

Strategia Nationala Antidrog 2013 – 2020 aduce noi elemente in ceea ce priveste reactia statului roman la problematica drogurilor, prin dezvoltarea mecanismelor de coordonare, colaborare interinstitutionala, transparenta decizionala, cercetare si analiza strategica.

De asemenea, noua Strategie promoveaza principiile statului social cu accent pe  abordarea umanista a consumatorilor de droguri ca grup vulnerabil distinct supus riscurilor de excluziune sociala, inscriindu-se in cadrul normativ national si respectand principiile fundamentale ale Uniunii Europene: respectul fata de demnitatea umana, libertate, democratie, egalitate si statul de drept.