Tudor Ciuhodaru: Dorelul guvernamental loveste in sanatatea romanilor

0
87

Dupa ce, in urma unei discutii cu reprezentantii FMI, guvernantii au decis a majoreze contributia pentru asigurarile de sanatate pana la 14%, masura fiind „esentiala si justificata” in opinia reprezentantilor FMI, politicienii s-au aratat revoltati de lipsa de viziune, printre cei care condamna intentia guvernantilor de a creste taxarea sanatati numarandu-se si medicul iesean Tudor Ciuhodaru. Deputatul considera ca sumele enorme sifontate din sanatate, precum si cheltuielile aberante au dus la devalizarea sistemului de sanatate. Parlamentarul cere deopolitizarea sistemului si adoptarea proiectelor de lege privind alocarea a 6% din PIB pentru sanatate si deblocarea posturilor.

„Dorelul guvernamental loveste si in sanatatea romanilor: scadem CAS-ul  dar crestem CASS-ul. Ministerul sanatatii, prin vocea ministrului secretar de stat Dorel Sandesc, ne anunta ca vom plati o noua taxa,de aceasta data pe sanatate. In urma discutiilor cu FMI contributia pentru asigurarile de sanatate ar putea creste de la 10.7% pana la 14%. Ministrul ne anunta ca „parerea” dumnealui e ca „ca ar trebui revenit la nivelul anterior” al taxelor mai mari mai, romanii „fiind de acord sa plateasca mai mult”.

Povestile frumoase despre redeschideri de spitale, deblocari de posturi, servicii medicale performante sau alocarea a 6% din PIB pentru sanatate zac prin sertarele parlamentului.

Tot cei care plateam si pana acum vom plati si mai mult pentru servicii medicale de calitate indoielnica. In plus exista riscul ca aceasta noua taxa pe sanatate sa scada chiar incasarile bugetare. Sufocati de taxe angajorii vor avea de ales intre munca la negru, cresterea evaziunii sau vor opta pentru noi disponibilizari. Oricum intr-o tara cu populatie saraca si bolnava un nou bir pe sanatate va creste numarul deceselor evitabile. Dar ce le pasa. La noi toate se rezolva prin tele: teleguvernare, azi maine telemancare si telesanatate. Romania, se stie, este prima tara din Europa la mortalitate infantila, mortalitate perinatala, avorturi, tuberculoza si hepatita, la conditii insalubre din spitale, dar, si acum vine vestea cea mare, si la telemedicina.

Ca si cum toate problemele sistemului medical si ale pacientilor ar fi fost rezolvate, pixul cuiva care „crede in Star Treck” de prin minister, fara o expunere de motive si un studiu impact, a hotarat ca pentru 85 de ambulante vor fi achizitonate tablete care transmit imagini video si informtii medicale. Asta pe langa cele 1200-1400 de ambulante echipate pentru transmisia de date. Ce tare! Ai naibii astia de prin minister, ei sunt deja in secolul XXII si noi saracii tot in secolul XIX. Telemedicina e un fel de climatronic bizonal montat pe o caruta cu coviltir doar ca sa justifice povestea salvatorilor soldati „paramedici”, care nu au studii, , nu au parafa si implicit nu au raspundere pentru viata aia.Bani aruncati si praf in ochii celor din afara sistemului. Si credeti-ma, stiu ce vorbesc pentru ca…

Nu stiu ce fac domnii astia de prin Bucuresti dar prin teritoriu la UPU se sta cu orele la coada ca la butelie si mor oameni. Pacientii sunt plimbati intre spitale mai ceva ca in moartea domnului Lazarescu iar cand se plictisesc sau exista interes si pe cerul patriei. Multi dintre acesti pacienti si-au platit asigurarea medicala toata viata iar atunci cand au nevoie nu beneficiaza de un serviciu medical de urgenta de baza dar, ati ghicit, vor avea tableta cu touchscreen si telemedicina. Ar putea fara probleme sa dea in judecata Ministerul pentru ca nu le-a fost asigurat macar un minim ajutor in caz de urgenta. Teleguvernare avem, telemedicina cumparam, telespaga castigam, dar cand ii teleportam?”, spune medicul.