Pentru prima data in Iasi s-a intrat in sala de operatie pentru un asemenea caz • Varsta pacientului nu si-a pus amprenta asupra organelor • Familia si-a dat acordul pentru aceasta interventie in speranta ca va fi salvata viata unor tineri de pe listele de asteptare
Este pentru prima data in Iasi cand un pacient de aceasta varsta se afla in situatia de a fi luminita de la capatul tunelului pentru alte persoane aflate in suferinta. In timp ce o familie a ramas indoliata, echipa medicala din cadrul Centrului Regional de Transplant Iasi a realizat o premiera si totul a decurs cu succes. Un barbat in varsta de 63 de ani a ajuns in stare critica la Spitalul de Neurochirurgie, in urma unui accident vascular cerebral (AVC). O emotie puternica sau afectiunile cardiace specifice varstei i-au cauzat socul care l-a adus la granita dintre viata si moarte.
Medicii au recunoscut ca este prima prelevare de organe realizata in cazul unui pacient cu o varsta atat de inaintata. Spre surprinderea acestora, barbatul avea organele perfect sanatoase, neafectate de nicio boala care sa faca imposibila aceasta minune. Specialistii de la Neurochirurgie au depus toate eforturile pentru a-i salva viata pacientului, insa ruperea vasului de sange de pe creier a produs o hemoragie puternica. Acestia au avut rolul de a da familiei vestea tragica, respectiv faptul ca barbatul in varsta de 63 de ani intrase in moarte cerebrala.
La 63 de ani avea organele sanatoase ca ale unui tanar
Rudele care stateau pe holurile spitalului se rugau in capela pentru un miracol si inca isi mai pastrau speranta. Au cautat raspunsuri prin preoti, dupa care si-au dat acordul pentru prelevarea de organe.
„In cursul diminetii de azi (n.r. – ieri) s-a realizat o noua prelevare de organe la Iasi. Putem spune ca este cel mai in varsta donator din judetul Iasi, pana in prezent. Barbatul in varsta de 63 de ani, care a suferit un infarct cerebral, avea toate organele sanatoase compatibile cu transplantul ulterior. Au fost prelevati rinichii, ficatul si corneele”, a precizat dr. Raluca Neagu Movila, coordonator Centrul Regional de Transplant.
Alaturi de echipa de medici din Iasi a fost solicitat si sprijinul specialistilor din Bucuresti. La scurt timp dupa ce prelevarea de organe s-a incheiat, corneele au ajuns in Clinica de Oftalmologie, din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, iar un rinichi a ajuns la Spitalul Parhon. Medicii din Bucuresti au luat ficatul si cel de-al doilea rinichi. Din acest moment a inceput loteria pacientilor trecuti pe listele de asteptare pentru transplant. Primul a fost un barbat de 40 de ani din judetul Vaslui, cu afectiuni traumatice secventiale ale ambilor ochi. Acesta a beneficiat de transplant de cornee si implant de cristalin artificial pe unul din ochi, cu care va putea vedea din nou. In cazul transplantului renal, testele de compatibilitate sunt mult mai complexe, dar exista toate sansele ca organele celui mai varstnic donator din Iasi sa ajunga la pacienti mai tineri, care fac dializa de ani de zile la rand.