Mii de consumatori pacaliti! Cel mai apreciat desert a ajuns un pericol

0
78

Cum te poti imbolnavi din cauza unui deliciu • Imitatii vandute sub forma produselor originale • Preturi incredibil de mici, calitate indoielnica

Profitand de pasiunea consumatorilor pentru ciocolata, magazinele iesene, fie ele mai mari sau mai mici, vand in ultima perioada produse care se vor a fi ciocolata, dar sunt in fapt imitatii extrem de slabe calitativ. Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse din categoria dulciurilor, fiind cautata atat de copii, cat si de adulti. Tocmai din acest motiv si specialistii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor supravegheaza atent acest produs.

„Laboratorul DSVSA
a avut constant in atentie ciocolata, in primul rand datorita faptului ca este un produs cu ingrediente de provenienta animala, cum ar fi laptele sau untul. De asemenea, suntem atenti pentru ca este un produs foarte raspandit si poate contine ingrediente care sa puna in pericol sanatatea unor consumatori. In ultima perioada am avut o analiza a unei ciocolate care nu avea mentionate pe ambalaj toate ingredientele. Sesizarea s-a confirmat fiind vorba de arahide, un ingredient cu potential alergen”, declara surse din cadrul laboratorului DSVSA Iasi. Problemele in cazul ciocolatei pot pleca de la cantitatea mare de zahar sau indulcitori, de la potentiatorii de gust sau de la procentul mare de grasimi folosite pentru a prepara acest produs.

Teapa pentru consumatorii grabiti

Specialistii recomanda consumul ciocolatei cu un procent cat mai mare de cacao, chiar daca poate nu este la fel de dulce precum alte sortimente. Dincolo de gustul amarui, problema majora a acestor produse este insa pretul. Cum la nivel mondial pretul pentru un kilogram de cacao a crescut alarmant in ultimii ani, pretul pentru o ciocolata cu o concentratie de cacao de cel putin 50 la suta trece lejer de 4 lei, putand ajunge si la 8-9 lei pentru concentratii de 80 la suta. Cum nivelul de trai al romanilor, in general, si al iesenilor, in special, este unul destul de modest, oamenii aleg variante mai ieftine. Din pacate aceste produse nici macar nu pot fi integrate in categoria ciocolatei, desi atat producatorii, cat si comerciantii fac eforturi mari pentru a-i convinge pe consumatori de aceasta identitate. Tabletele cu cacao si diverse arome, asa cum sunt cunoscute aceste produse, sunt de fapt imitatii ale ciocolatei, cu o calitate net inferioara produselor originale.

Exista o problema legata de incompleta legiferare in domeniu, producatorii profitand si distribuind pe piata produse asemanatoare cu ciocolata, mult mai ieftine, dar care nu respecta reteta originala si nu contine ceea ce ar trebui sa contina o ciocolata. Forma, ambalajul si chiar gustul sunt foarte apropiate de produsul original, insa aceste produse, cunoscute si ca tablete cu diverse arome, sunt foarte slabe calitativ”, mai spun aceleasi surse din cadrul DSVSA.

Daca in cazul ciocolatei, zaharul si grasimile o fac un produs recomandat a se consuma cu moderatie, in cazul tabletelor care o imita, recomandarea ar fi de a le evita complet. Compusii artificiali, nerespectarea retetei de ciocolata, lipsa laptelui si untului, ingrediente naturale, si inlocuirea lor cu substante artificiale ridica mari semne de intrebare in privinta riscurilor sanitare, astfel ca acei consumatori care sunt atenti doar la pret ar trebui sa citeasca mai atent etichetele.