Pentru cateva zile, in perioada 6-8 septembrie, satul Puiesti, din comuna vasluiana omonima, a devenit un centru al activismului. Mai multe organizatii si grupuri informale de actiune, printre care Grupul fara Fracturare din Bucuresti, Grupul de Interventie Civica Brasov, Rezistenta Puiesti si Rezistenta Pungesti, sprijinite de grupul Oastea lui Stefan din Vaslui, Miscarea de Rezistenta Barlad si voluntari veniti din toata tara (Iasi, Bucuresti, Brasov, Codlea, Cluj, Timisoara, Piatra Neamt, Constanta, Adjud, Arad, Focsani, Deva, Calarasi, Bacau, Husi, Barlad, Vaslui, Sibiu, Mosna, Razboieni, Negresti, Pungesti), s-au reunit pentru a da viata primei editii a festivalului ManiFEST (pentru o lume fara fracturare), intitulata jucaus, dar hotarat „Cu noi nu te PUIesti”. Festivalul a avut loc intr-un spatiu simbolic, pe terenul domnului consilier Roma David, situat in proximitatea perimetrului unde Chevron detine toate autorizatiile pentru amplasarea unei sonde de explorare pentru gaze de sist.
Ca si activistii, si zecile de artisti veniti sa cante pro-bono de la sute de kilometri, uneori refuzand contracte banoase, au acceptat invitatia organizatorilor, convinsi ca muzica si arta in general pot fi scanteia unei revolutii, inclusiv in plan personal. Au urcat pe scena artisti de toate varstele si genurile muzicale, de la artisti din zona judetului Vaslui (Afty, Rotaru, Gotic, No name band), pana la artisti de renume, precum Harry Tavitian, Mihai Iordache, Maria Raducanu, Aria Urbana, El Negro, Soul Serenade, Aud Band, Clay Windham, Fine it’s Pink, Baba Dochia, STEMA, Crowd Control, Lish, Taissia, toti venind sa transmita acelasi mesaj: In Romania nu se fractureaza! Artistii romani au primit si intariri din afara tarii, de la trupa Gologan, din Sofia (BG), precum si de la Frances Leader, activista si solista cunoscuta in taberele antifracking din Marea Britanie, veniti toti pentru a exprima solidaritatea cu lupta romanilor impotriva fracturarii hidraulice. In ultima zi de festival, a urcat pe scena trupa Teatru de Kartier din Bacau, care a jucat piesa MMA, o piesa cu tematica antifracturare. Artistii au sprijinit inca de la inceput ideea acestui festival, fiind incantati de rezultat:
„Festivalul a fost extraordinar! Cu asa oameni adevarati, constienti de iadul care ne asteapta, cu dragostea si jertfelnicia care a animat organizatorii si deschiderea sufleteasca a participantilor, companiile hulpave vor avea de furca. Am spus cu totii Chevronului (in acest caz…), cu curaj si demnitate: “Cu noi NU TE PUIesti”. Aceasta a fost starea de spirit, fie ca a fost vorba de satenii din Puiesti, de prieteni din toata tara care au venit sa fie alaturi de noi la Festival si sa se bucure de muzica, sau de voluntarii care au facut uneori imposibilul ca acest eveniment sa fie posibil (activisti de mediu romani si straini, colegi muzicieni)” (Harry Tavitian)
„Multumim organizatorilor si voluntarilor, care muncesc fara ragaz, sacrificandu-si timpul si confortul (tinand cont de conditiile spartane pe care le-au avut in festival). Cu ajutorul lor, tot mai multi oameni sunt informati si se unesc pentru o tara cu alte valori decat profitul pe termen scurt.” (Laurentiu Gondiu, AUD Band)
“Am fost foarte bucurosi ca am putut fi parte din acest eveniment extraordinar. Sentimentul a fost minunat – doar prietenie si devotament (cauzei). Ne-a placut foarte mul tcalitatea muzicii – toate trupele prezente au fost la mare inaltime, si mai ales activismul lor. De asemenea, ne-am bucurat de prietenia si caldura localnicilor. Speram ca lupta voastra sa aiba un sfarsit fericit si fie ca pamantul, apa si aerul din jurul Puiestiului sa ramana nefracturate. Impreuna pentru o lume fara fracturare! (PetarTchouhov, Gologan, Bulgaria)
Fiind un festival activist, accentul festivalului a cazut mai ales pe atelierele de dezbateri, prezentari si activare comunitara. Activistii veniti din toata tara, inclusiv un grup de luptatori de la Pungesti, situat la 45 de km nord de Puiesti, au povestit experientele lor privind fracturarea hidraulica si au transmis mesaje de incurajare si activare comunitatii din Puiesti, prezenta in numar satisfacator la discutii, mai ales in zilele de 7 si 8 septembrie, ambele zile de sarbatoare. Pe langa fracturarea hidraulica, atelierele au abordat teme conexe fracturarii hidraulice, cum ar fi energiile regenerabile (Departamentul de Energie Alternativa al Digital Transilvania) si agricultura traditionala, autosustenabila (Willy Schuster, Bio Mosna), precum si lupta grecilor de la Save Skouries impotriva mineritului cu cianuri si a efectelor crizei din Grecia.
Printre puiestenii prezenti la dezbateri s-au numarat mai multi consilieri locali (11 din cei 13 consilieri ai comunei sunt impotriva fracturarii hidraulice), dar si profesori, ingineri, care s-au angajat sa se implice in informarea si activarea comunitatii in vederea blocarii instalarii sondei Chevron pe terenul comunei lor. Intre activistii din tara si reprezentantii comunitatii s-au consolidat legaturi care ar trebui sa impiedice, printr-un mecanism de avertizare timpurie, repetarea situatiei grave de la Pungesti. Ca si la Pungesti, puiestenii informati sunt constienti ca trebuie sa lupte prin toate mijloacele pasnice pentru a isi apara pamantul si apa. Satenii au povestit ca apa dintr-un sat vecin satului Puiesti, Galtesti, a devenit tulbure, o localnica plangandu-se de iritatii ale pielii asociate consumului de apa. Activistii s-au angajat sa investigheze problema si sa sprijine si dincolo de festival demersurile comunitatii in sensul informarii si activarii acesteia.
Festivalul a fost organizat cu sprijinul Primariei Puiesti, din donatii ale persoanelor fizice din tara si mai ales din strainatate, care, si de data aceasta au sprijinit lupta antifracturare din tara. Desi organizatorii s-au adresat mai multor firme pentru sponsorizari, nu au primit un raspuns legat de motivatia refuzului. Toti au intelesinsa ca, datorita presiunilor multiple si pe toate nivelurile privind problema gazelor de sist si a fracturarii hidraulice, firmele sunt reticente in asocierea numelui lor cu acest subiect, pe care in privat il sprijina, dar pe care, de teama represaliilor institutiilor statului, nu si-l pot asuma.
Desi organizat intr-un timp record si cu resurse extrem de limitate (financiare si de voluntari), datorita timpului scurt si a canalelor limitate de promovare, in cele trei zile de festival prezenta a fost de peste 1000 de persoane, in fiecare zi prezenta fiind diferita (sambata preponderent activisti, duminica echilibrat activisti si localnici, luni, preponderent localnici). La ManiFEST Au participat activisti impotriva fracturarii hidraulice din toata tara si din diaspora (Belgia, Franta, Italia, Germania, Canada), tineri din zona Moldovei, in special din cele doua orase mari din zona, Barlad si Vaslui, si mai ales reprezentanti ai comunitatii din Puiesti.
Dupa incheierea festivalului, pe terenul unde s-a desfasurat festivalul a ramas o tabara permanenta antifracturare, permanenta fiind asigurata de activisti si puiesteni. De asemenea, pe acest teren va fi forata o fantana, care va incarca simbolic acest spatiu, dincolo de construirea troitei sfintite la sfarsitul lunii august. Ea va reprezenta totodata si o posibilitate de prelevare a probelor de apa inainte si dupa instalarea sondei, in cazul nedorit al instalarii sondei, in ciuda opozitiei puternice a comunitatii.
Organizatorii festivalului considera aceasta prima editie a ManiFEST ca un precedent de succes pentru a continua acest proiect cultural-activist si a-l duce peste tot in tara unde este nevoie de activarea si informarea comunitatii, dar si acolo unde exista sprijinul acesteia, ca la Puiesti.
Echipa ManiFEST