Medicul si deputatul iesean Tudor Ciuhodaru a depus in Parlament un proiect de lege privind malpraxisul. Deputatul condamna tergiversarea adoptarii acestui proiect, considerand ca Guvernul protejeaza societatile de asigurari in dauna victimelor malpraxisului. In acest sens, Tudor Ciuhodaru aduce in discutie cel mai recent caz, al bebelusului mort in Maternitatea Elena Doamna.
„Un nou-nascut a murit la maternitatea „Elena Doamna” din Iasi. Cazul nu este singular. Un baietel de sapte ani a fost operat la piciorul sanatos. In ambele cazuri parintii copilului au depus plangeri la Colegiul Medicilor iar asociatiile de pacienti sfatuiesc familia sa solicite daune medicilor si spitalalui. Vedem insa ca in Romania asigurarile de malpraxis sunt mai mult de forma si facute parca sa apere pe societatile de asigurare. Cazurile in care pacientii au fost despagubiti sunt rarisime putandu-se numara pe degetele de la o mana.De cand au fost introduse aceste asigurari firmele de asigurari au castigat zeci de milioane de euro si au despagubit doar cinci pacienti desi, potrivit unor date facute publice de catre Colegiul Medicilor din Romania, in intervalul 2006-2011, comisia de disciplina din cadrul acestei institutii a analizat 725 de dosare in care au fost reclamati 916 medici.
Pacientii mor pe capete, legea malpraxisului zace in parlament pentru ca guvernul nu considera oportuna o astfel de lege desi „lucreaza” la un proiect de lege pe aceasta tema. Proiectul meu de lege va fi probabil respins datorita punctului negativ de vedere al guvernului fara nici un argument rational. Singura justificare guvernamenala este ca poate, candva, cine stie cand, guvernul va binevoi sa faca un copy paste pentru o astfel de lege. Proiectul meu de lege a fost elaborat dupa ample consultari cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale si asiguratori si reprezinta o speranta pentru victimele malpraxisului. Guvernul uita ca scopul acestui act normativ este solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis, pacientul fiind despagubit in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii.
Fara indoiala familiile ar trebui sa primeasca despagubiri pentru ca atat spitalul cat si personalul medical au asigurare iar familiile copililor au dreptul la compensarea acestui prejudiciu. Insa…calvarul abia incepe.Pentru a obtine despagubiri victima trebuie sa se adreseze instantei si trebuie sa duca un certificat medico-legal pe care il obtin uneori dupa ani de zile si a carui costuri sunt importante. Instanta cere si expertiza a unei comisii de specialisti, platita cu bani grei tor de pacient. In general procesul dureaza intre doi si cinci ani, timp in care pacientul, uneori mutilat pe viata, nu primeste niciun ajutor iar adesea rezultatul este sub asteptarile pacientului. Lucrurile ar putea fi si altfel daca proiectul meu de lege, ar fi adoptat. Proiectul a fost realizat dupa trei ani de consultari cu reprezentantii pacientilor, asiguratorilor si ai asociatiilor profesionale medicale si are drept obiectiv solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis, pacientul fiind despagubit in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii.
Concret plangerea primita de unitatea sanitara este transmisa in maxim 10 zile societatii de asigurare ce o analizeaza si da un raspuns pacientului in maxim 30 de zile iar despagubirile ajung la pacient dupa maxim alte 20 de zile. Se ajunge astfel ca in maxim 60 de zile pacientul sa fie despagubit pentru prejudiciul cauzat de malpraxis. Prin acest proiect noi dam speranta pentru cei ce au fost victimele malpraxisului”, spune medicul iesean.