UPDATE 15:12 – Un protest spontan a izbucnit in urma cu putin timp la Maternitatea Elena Doamna din Iasi, angajatii institutiei medicale iesind in curte, unde protesteaza impotriva deciziei luate de Ministerul Sanatatii de a-l demite din functie pe managerul unitatii, medicul Emil Anton.
STIRE INITIALA – In urma scandalului declansat la Maternitatea Elena Doamna, acolo unde un nou-nascut a murit, dupa ce mama acestuia a fost lasata sa se chinuie 24 de ore si, mai mult, medicii au minitit cu privire la starea fatului, Comisia de Control a Ministerului Sanatatii recomanda masuri de sanctionare a personalului medical, dar si actiuni de imbunatatire a activitatii si managementului la Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie. In fapt, comisia ministerului cere demiterea managerului Emil Anton si a directorului medical, Razvan Socolov.
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii a aprobat astazi Raportul de Control al Comisiei Ministerului Sanatatii, care a efectuat o verificare la nivelul Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie „Elena Doamna” Iasi, dupa ce s-a autosesizat cu privire la cazul semnalat de mass-media. Conform documentului, la unitatea medicala, echipa de control a constatat mai multe deficiente de organizare a activitatii medicale, dar si suprevegerea superficiala si necorespunzatoare a sarcinii in cauza, coordonarea necorespunzatoare si superficiala a garzii de catre medicul sef de garda din ziua respectiva, precum si o organizare nesatisfacatoare a serviciului. In ceea ce priveste deficientele de organizare a activitatii medicale s-a constatat nerespectarea mai multor aspecte:
1. Regulamentul de completare a documentelor medicale
a) Internarea pacientei s-a efectuat fara parafa si semnatura pe biletul de internare din partea unui medic specialist/primar si fara ca pacienta sa fie examinata de un medic specialist/primar (pe biletul de internare apare doar parafa si semnarura medicului rezident, singurul care a examinat pacienta in data de 8 septembrie la prezentare si a efectuat o ecografie initiala fara a avea insa atestatul si experienta practica pentru a efectua acest examen paraclinic).
b) Medicul care a avizat internarea telefonic si cel care a parafat biletul nu au anuntat medicii din echipa de garda despre situatia pacientei, in conditiile in care nu exista o procedura de predare-preluare a pacientilor la inceperea si terminarea garzii.
2. Regulamentul de organizare si functionare al unitatii sanitare care prevede ca spitalul este obligat sa asigure conditiile necesare in vederea desfasurarii normale a activitatii sanitare si cele referitoare la intarirea ordinii si disciplinei in munca, efectuarea consultatiilor, investigatiilor, tratamentelor si a altor ingrijiri medicale bolnavilor spitalizati, stabilirea corecta a diagnosticului si a conduitei terapeutice pentru pacientii spitalizati.
3. Prevederile din Procedura operationala – Protocoale de buna practica propuse si implementate la nivelul sectiei
4. Raportul de garda a fost intocmit superficial, nu a fost semnat si parafat de catre medicii sefi de garda si contrasemnat de catre Directorul Medical sau Medicul Sef de Sectie Clinica. Din discutiile avute cu echipa de garda din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obtinute de catre membrii comisiei date obiective despre activitatea in garda a medicului sef de garda in intervalul 23:30 – 6:00. Acesta sustine ca a facut vizita in saloane de cel putin doua ori, desi nici unul din ceilalti angajati (medici de garda, asistente) nu au relevat faptul ca au vazut-o in perioada 23:30 – 5:00.
5. Modul de organizare a camerei de garda este deficitar: Camera de garda a medicului sef de garda se afla la distanta de sala de nasteri, terapia intensiva, saloanele de obstetrica, neoferind posibilitatea unei monitorizari directe si permanente a sectoarelor cu risc si deplasarea rapida a medicului in cazul unei urgente. In ceea ce priveste deficientele in asigurarea asistentei materno-fetale pe timpul urmaririi sarcinii si a travaliului:
a) din relatarile pacientei, s-a desprins faptul ca au existat probleme de comunicare in relatia medic – pacient. In foaia de observatie de spitalizare zi din data de 02.09.2014 semnata de medicul care a monitorizat pacienta pe tot parcursul sarcinii, este mentionat refuzul pacientei pentru interventia de tip cezariana. Totusi pacienta neaga un refuz clar al ei in discutia cu medicul curant. In convorbirea directa cu pacienta si sotul acesteia, raspunsul la intrebarea „daca a discutat si a inteles indicatia de nastere prin interventie cezariana?”, a fost ca nu i s-a explicat suficient si nu a inteles ca exista argumente medicale pentru operatia cezariana. Principala dorinta a pacientei si familiei este sa inteleaga cine si cand trebuia sa ii explice indicatia de interventie cezariana si sa o sprijine in luarea deciziei.
b) Din declaratiile pacientei rezulta ca nici in cursul internarii din data de 08.09.2014 pacienta nu a inteles indicatia de operatie cezariana, afirmata in timpul examenului clinic de dr. Sargu si sustinuta si de dr. Iancu, care a indicat interventia pe baza analizei foii de observatie si din datele transmise de dr. Sargu.
c) In data de 8.09.2014, dupa internare, pana la 23:30 cand s-a declansat nasterea, pacienta nu a fost consultata de nici un medic aflat in garda. Aceasta a fost asistata numai de catre personalul sanitar mediu – asistenta de la salon si ulterior asistenta din sala de nasteri. Medicul sef de garda a fost informat despre pacienta doar telefonic, dupa declansarea nasterii. Avand in vedere constatarile si concluziile Comisiei de control, Comisia recomanda o serie de masuri care vor fi transmise spre implementare catre forurile competente (Consiliul Judetean Iasi, Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor din Romania):
1. Eliberarea din functie a managerului si directorului medical al Maternitatii „Elena Doamna” si numirea unei echipe manageriale care sa asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacientilor, cu respectarea legislatiei in vigoare.
2. Sanctionarea persoanelor care aveau obligatia asistarii pacientei Ciobanu Ioana, in timpul sarcinii si in timpul spitalizarii, de catre forurile responsabile-Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis a DSP Iasi, Comisia de Disciplina a Maternitatii „Elena Doamna”-, conform prevederilor legale in vigoare.
3. Pe perioada desfasurarii anchetelor la Maternitatea „Elena Doamna”, Dr Iancu Doina si Dr Sargu Dumachita Gabriela, nu vor efectua activitate de garda.
4. Infiintarea unei Comisii care sa controleze si sa actualizeze Ghidurile si Protocoalele terapeutice, procedurile operative si fisele de post de la Maternitatea „Elena Doamna” si sa decida masurile care se impun pentru implementarea lor
6. Realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru si protocoalele terapeutice cu dovada obiectiva a cunoasterii ghidurilor nationale din specialitatea de obstetrica ginecologie si protocoalelor locale prin semnare de luare la cunostiinta, precum si organizarea unor work-shopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru imbunatatirea relatiei de comunicare medic-pacient.
7. Imbunatatirea managementului spitalului clinic in mai multe directii, printre care: identificarea nevoii de protocoale locale si a aplicarii lor in scopul scaderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventa a activitatii din timpul garzii si creearea unui climat de responsabilizare si implicare a echipei medicale fata de toate cazurile internate in spital.
8. Ministerul Sanatatii va pune la dispozitie Raportul de Control atat Colegiului Medicilor din Iasi, cat si celorlalte institutii care au anchete in desfasurare.
sursa:bzi.ro