CNAS: Vrem achizitie cost-volum pentru medicamentele scumpe.

0
96

Presedintele CNAS Vasile Ciurchea a declarat ca ar dori sa existe contracte cost-volum pentru moleculele scumpe, pentru cancer, HIV sau hepatite, pentru a putea fi tratati mai multi pacienti, in timp ce presedintele ANMDM Marius Savu a spus ca astfel va creste clawback-ul cu cel putin 5 la suta.

 „Doresc sa existe contracte cost-volum pentru toate acele molecule scumpe pentru care se cheltuiesc foarte multi bani din fondul de asigurari de sanatate. Este vorba de medicamente din domeniul oncologie, HIV-SIDA, hepatite, in general pentru medicamentele din programele nationale de sanatate” , a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, luni, la o dezbatere publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, act care include si taxa claw-back.

Ciurchea a explicat ca incheierea contractelor cost-volum tine nu doar de casa, ci si de parteneri. Potrivit lui Ciurchea nimeni nu are experienta in Romania legata de aceasta modalitate de contract cost-volum si se incearca gasirea de solutii impreuna cu producatorii.

„Vom avea un sistem de achizitie cost-volum-eficienta, pentru ca daca medicamentul nu este eficient eu nu sunt interesat sa platesc. Eu sunt interesat sa existe un numar mai mare de pacienti in tratament, iar eficienta sa fie vizibila”, a mai spus presedintele CNAS.

 La randul lui, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a spus ca, prin contractele cost-volum, contributia producatorilor este cu 5 la suta mai mare la taxa clawback.

„Este vorba de un mecanism nou care urmeaza sa fie pornit. Dupa primele acorduri cost-volum semnate de CNAS, vom lua in discutie probabil si extinderea la medicamentele aflate pe liste de compensate acum. Acest sistem in momentul de fata se aplica in foarte multe tari europene, mai ales pentru medicamente foarte scumpe”, a adaugat Marius Savu.

In opinia lui Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice in Romania (APMGR), proiectul de ordonanta dezbatut este o „mare dezamagire” si va accentua distrugerea industriei de generice netrecand la un calcul diferentiat al taxei clawback.

„Este evident ca orice cheltuiala in plus, pentru ca aceste contracte cost-volum aduc o cheltuiala in plus, va fi suportata in continuare de producatori si va fi suportata in mod egal, ceea ce este incorect si ne-a dus deja la disponibilizari si retragerea de medicamente”, a spus Laurentiu Mihai.

La randul sau, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca taxa clawback, „realizeaza rectificarea bugetului pentru medicamente”, fara a „tine cont de nevoia reala de medicamente a populatiei”.

„Bugetul de referinta pentru medicamente in 2014 a fost stabilit la un nivel care este cu 20% sub nivelul real al nevoilor populatiei de medicamente. Cu alte cuvinte, doi din zece pacienti sunt tratati de sistemul sanitar romanesc prin contributia facuta de industria farmaceutica. Acest proiect de act normativ fixeaza valoarea bugetului de referinta in continuare la un nivel foarte scazut si anume la nivelul trimestrului patru din anul 2011, lucru care este absolut nerealist pentru o perspectiva pe termen mediu si lung. Consumul de medicamente a crescut undeva sub 10% in acest interval de timp”, a spus Zaharescu.(sursa:mediafax.ro)