Se implinesc 47 de ani de la infiintarea protectiei civile in judetul Vaslui.Vezi cand

0
85

La 28 februarie sarbatorim 82 de ani de la infiintarea protectiei civile in Romania si 47 de ani de la infiintarea protectiei civile in judetul Vaslui, fiind marcata de la data cand Regele Carol al II-lea,  prin ,,Inalt Decret Regal nr. 468″ a aprobat in anul 1933, Regulamentul Apararii Contra Atacurilor Aeriene. Rezultat ca o necesitate  a protejarii populatiei civile, in urma efectelor devastatoare ale Primului Razboi Mondial, acesta este primul document scris privind organizarea Protectiei Civile din Romania.

          Conceptul de protectie civila a evoluat de la „aparare pasiva” la „aparare locala antiaeriana”, in 1952, apoi de la „aparare civila” in 1978 , la „protectie civila” in 1996. Perioada urmatoare, pana in 2004, a condus la schimbari in domeniul protectiei civile, prin elaborarea Legii nr. 481/2004, aflata in concordanta cu principiile, scopurile si obiectivele prevazute in Strategia Internationala pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptata de Adunarea Generala ONU, precum si cu cele stabilite de mecanismele in domeniu ale Uniunii Europene.

          Cutremurul din 4 martie 1977 pune la grea incercare armata si, in cadrul acesteia, apararea locala antiaeriana. Actionand zi si noapte, structurile de protectie civila au contribuit la salvarea de vieti omenesti, inlaturarea avariilor tehnologice si distrugerilor. Este bine sa ne amintim ca atunci au fost inregistrati 1.570 morti, 113.000 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, iar 35.000 familii au ramas fara adapost. Valoarea pagubelor provocate de seismul din 4 martie 1977 s-a ridicat la peste doua miliarde de dolari (la pretul din acel an).

        Din decembrie 2004, misiunile Protectiei Civile au fost preluate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, avand ca obiectiv principal profesionalizarea si cresterea capacitatilor operative ale celor doua componente de baza – pompieri si protectie civila – pentru a fi in masura sa ofere o mai buna securitate si siguranta cetatenilor si comunitatilor din care fac parte.

             Tot in aceasta perioada sarbatorim si Ziua internationala a protectiei civile, pe data de 1 Martie, zi declarata in anul 1972, printr-o rezolutie O.N.U..
                   
PROTECTIA CIVILA IN JUDETUL VASLUI
La 17 februarie 1968 se infiinteaza Statul major de aparare locala antiaeriana, subordonat Directiei Apararii Locale Antiaeriene (A.L.A.), avand sediul provizoriu intr-o cladire din zona bisericii Sf. Ioan, apoi in localul actual al Centrului Militar Judetean.

Printre primele misiuni de interventie in sprijinul populatiei civile a fost cea imediat dupa cutremurul devastator din 4 martie 1977, cand subunitatile specializate de cercetare, deblocare salvare, sanitare si transmisiuni alarmare au actionat pentru inlaturarea avariilor, refacerea instalatiilor si reluarea activitatilor economico-sociale, mai ales in zona municipiului Barlad, la solicitarea presedintelui Consiliului Popular Judetean, caruia ii era subordonata structura militara de A.L.A..

  Perioada 1978-1996 este marcata de mai multe evenimente, dintre care se detaseaza urmatoarele:
     – Statul major de A.L.A. isi schimba denumirea in Statul major de aparare civila al judetului Vaslui, in baza Legii nr. 2/1978;

    –  In anul 1979 se infiinteaza comisii de specialitate pe domenii (instiintare-alarmare, protectie antichimica, adapostire, evacuare, etc.) cu misiunea de a coordona formatiunile constituite pe specialitati.

     – Incepand cu anul 1994, Statul major de aparare civila al judetului Vaslui iese din subordinea Centrului Militar Judetean Vaslui si intra in subordinea Inspectoratului General al Apararii Civile;

In afara modificarilor organizatorice, in aceasta perioada se muta accentul de pe pregatirea si protectia populatiei pe timp de razboi pe prevenirea, limitarea si inlaturarea urmarilor dezastrelor, mai ales dupa 1990.

Perioada 1996-2004 este marcata de mai multe schimbari structurale, dintre care cele mai importante sunt: transformarea Statului major de aparare civila in Inspectoratul de Protectie Civila Judetean in baza Legii 106/1996 si trecerea structurii militare de protectie civila din subordinea Ministerului Apararii Nationale in cea a Ministerului de Interne, incepand cu data de 01.01.2001.

Incepand cu data de  01.01.2005 are loc ultima modificare structurala, prin comasarea
Inspectoratului de Protectie Civila Judetean Vaslui si a Grupului de Pompieri Militari „Podul Inalt” Vaslui in Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui.

         Protectia civila este azi o componenta a sistemului securitatii nationale, dintre atributiile principale ale  acesteia se pot enumera : identificarea riscurilor existente in diferite zone; informarea si pregatirea preventiva a populatiei cu privire la pericolele la care este expusa si regulile de comportare; organizarea interventiei in situatii de urgenta; alarmarea populatiei despre iminenta pericolului; inlaturarea efectelor negative ale dezastrelor si asanarea teritoriului de munitiei ramasa neexplodata din timpul conflictelor armate.

         Numita si ARMA VIETII, avand ca deviza motto-ul ”CU VIATA MEA APAR VIATA”, la cei 82 de ani de existenta, protectia civila se prezinta ca o structura capabila sa asigure un climat de incredere si siguranta cetatenilor, indeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creata: apararea populatiei, bunurilor materiale, valorilor culturale si mediului ambiant in situatii de razboi, calamitati naturale si catastrofe tehnologice. Structurile Protectiei Civile isi duc la bun sfarsit, intotdeauna, cu devotament si profesionalism, atributiile ce le revin, pentru combaterea efectelor inundatiilor, alunecarilor de teren, inzapezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata din timpul razboaielor.