VASLUI:CAMPANIA „NEGLIJENTA, INVITATIE DESCHISA LA FURT”

0
76

Politia Romana a lansat campania „NEGLIJENTA, INVITATIE DESCHISA LA FURT”, care are drept scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte.

Luni,25 aprilie,
politistii din cadrul Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si reprezentantii Groupama Asigurari – filiala Vaslui au participat la Centrul Medico-Social „Sf. Nicolae”, din cadrul Primariei municipiului Vaslui, la o activitate privind lansarea campaniei de prevenire a furturilor din locuinte, denumita „Neglijenta, invitatie deschisa la furt”.

In cadrul activitatii au fost prezentate cetatenilor riscurile la care se expun in cazul ignorarii masurilor minime de protejare a locuintei si s-au efectuat recomandari astfel incat acestia sa nu devina victime ale acestui gen de infractiuni.

    Pentru fiecare cetatean locuinta este spatiul in care se simte in siguranta si orice patrundere neautorizata genereaza o stare de disconfort, de multe ori fara o legatura directa cu prejudiciul de natura patrimoniala cauzat, ci cu insasi incalcarea acestui spatiu intim de siguranta personala.

    Desi in ultimii ani tendinta a fost una descrescatoare (de la 35.150 de furturi din locuinte la nivel national in 2012, 31.040 in 2013, 29.925 in 2014, la 28.442 in 2015), prevenirea infractiunilor contra patrimoniului ramane una dintre prioritatile Politiei Romane.

    Principalele conditii care au favorizat furturile din locuinte sunt reprezentate de: imprietenire ~ in 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), usa neasigurata  ~ in 3.617 de cazuri (15%), escaladare ~ in 1.868 de cazuri  – multe din ele fiind urmare a ferestrelor lasate deschise.

*   *   *

    Campania „NEGLIJENTA, INVITATIE DESCHISA LA FURT”, derulata in parteneriat cu Groupama Asigurari S.A., isi propune sa aduca in atentia cetatenilor importanta propriilor atitudini in reducerea riscului in ceea ce priveste furturile din locuinte. Campania a fost initiata la nivel national de Inspectoratul General al Politiei Romane si va fi implementata in mediul urban, in perioada  aprilie – august  2016.
    ,,Prevenirea infractiunilor contra patrimoniului reprezinta o prioritate a Politiei Romane.  Acordam o atentie deosebita furturilor din locuinta, acestea avand un impact deosebit in perceptia populatiei in ceea ce priveste siguranta personala. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuinte si sa ia masuri elementare de precautie.” – a spus comisar-sef de politie Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
    Activitatile circumscrise acestei initiative vizeaza transmiterea de recomandari cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 150.000 de flyere, adresate cetatenilor, au fost tiparite 5.000 de afise ce vor fi distribuite asociatiilor de proprietari, din mediul urban si expuse la avizierele blocurilor, la sediile unitatilor de politie, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice. Totodata, un clip video si un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinte sa ajunga la cetateni.

PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINTE
    Este extrem de neplacut sa-ti gasesti casa sparta. De aceea, dorim sa te ajutam sa nu devii una dintre victimele celor care fura din locuinte.
Infractorii speculeaza neglijenta locatarilor in a-si securiza casa. De exemplu, acestia profita de faptul ca la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lasate deschise si nesupravegheate.
    Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinte este reprezentat de necesitatea adaptarii masurilor de siguranta la tipul de locuinta si la valorile care trebuie protejate.
    „Nu invita hotii in casa ta!”
„1 din 4 furturi din locuinte este favorizat de neglijenta.”