ISU VASLUI:Incendiile de vegetatie reprezinta un pericol pentru viata, bunuri materiale si mediu

0
89

In cursul luni trecute pompieri profesionisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Podul Inalt” al judetului Vaslui, independent sau impreuna cu servicile voluntare pentru situatii de urgenta locale au intervenit pentru localizarea si lichidarea a 39 de incendii de vegetatie uscata.

Aceste incendii sunt ca urmare a actiunilor de iginenizare a terenurilor fara asigurarea conditiilor pentru limitarea propagarii si dezvoltarii incendiilor. Nu de putine ori interventiile pompierilor au fost dificile, intrucat s-a lucrat in conditii de vant si nu existau surse de apa in zonele unde s-au manifestat arderile de vegetatie uscata. De asemenea, lipsa cailor de acces a ingreunat sau a facut practic imposibila ajungerea autospecialelor la locul interventiei.

Nerespectarea regulilor de prevenire si reducere a riscurilor de producere a incendiilor pune in pericol atat mediul si bunurile din proximitatea zonelor afectate, cat si viata oamenilor, in mod direct sau indirect.

 Pentru a evita eventualele evenimente in care ati putea fi implicati va aducem la cunostiinta regulile si masurile de prevenire a incendiilor la vegetatie uscata, miristi si resturi vegetale.

In  vederea  realizarii  igienizarii  terenurilor  prin  ardere,  cetatenii  au obligatia  de  a  solicita  si  obtine,  de  la  autoritatile competente, urmatoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obtinut de la Primarie
-Aprobare de la Agentia de Protectie a Mediului
Se excepteaza de la aceasta obligatie, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor cetatenesti, dar cu respectarea stricta a masurilor generale de stingere a incendiilor.
In perioadele de canicula si seceta prelungita, arderea de miristi, vegetatie uscata si  resturi vegetale este interzisa.
Arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisa daca nu se impune ca o masura de carantina  fitosanitara,  pentru  prevenirea  raspandirii  unor boli sau daunatori specifici.
 Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
conditii meteorologice fara vant;
parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
conditii meteorologice fara vant;
colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanenta a arderii;
stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului cu foc si/sau fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, cetatenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sanctiune contraventionala, cu valoare cuprinsa intre 1000 – 2500 lei.

Cetateni, nu uitati!
Printr-un comportament preventiv, va protejati viata si bunurile materiale.