Consiliul Judetean Vaslui vine in ajutorul medicilor

0
90

Oficialii CJ VASLUI afirma faptul ca au in plan sa rezolve problema deficitului de cadre medicale din cea mai mare unitate spitaliceasca din judet. Potrivit acestora, se vor face angajari si mai mult decat atat, Consiliul Judetean va achizitiona niste imobile pentru a le oferi tinerilor medici.

 „Au fost scoase la concurs mai multe posturi. In felul acesta speram sa reusim sa atragem medicii. Spitalul poate asigura acum conditii pentru a-si practica meseria. CJ are in vedere achizitionarea unor apartamente. In iunie vor fi, teoretic, cumparate primele imobile. Conducerea spitalului incearca acum sa rezolve problema medicilor navetisti de la Iasi, sa le puna un microbuz la dispozitie care sa ii aduca in fiecare dimineata la slujba”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedinte CJ Vaslui.

Situatie dificila la toate unitatile spitalicesti din intregul judet Vaslui. La Spitalul Municipal” Elena Beldiman” Barlad, din cele 169 de posturi, doar 135 sunt ocupate, iar din cele 521 de posturi de asistente, sunt ocupate doar 441. Si in Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui din cele 1.700 de posturi, doar 1.000 sunt ocupate de catre personal. Nici municipiul Husi nu sta prea bine in acest domeniu, la Spitalul Municipal” Dimitrie Castroian” din cele 81 de posturi de medici, doar 51 sunt ocupate, iar din cele 227 de posturi de asistente, sunt ocupate doar 132. La Murgeni, din cele 10 posturi de medici sunt ocupate doar 7, iar din cele 49 de posturi de asistente, doar 27 de locuri sunt ocupate.

Cei de la Ministerul Sanatatii grabesc proiectul de lege privind veniturile personalului medical. Iar daca actul normativ nu va fi aprobat cat mai repede, exista riscul ca in cativa ani sa plece din tara specialistii. Cu un volum de lucru de trei ori mai mare fata de cel legal, cadrele medicale abia fac fata activitatii intense.

Proiectul de lege privind veniturile personalului medical le va permite medicilor sa utilizeze infrastructura spitalelor publice in regim privat si care reprezinta una dintre prioritatile anului 2015, alaturi de actualizarea listei de medicamente sau finalizarea proiectului de reabilitare a maternitatilor.
Proiectul mai prevede ca pacientii pot alege in mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, in timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul partilor, in conditiile reglementate prin ordin al ministrului Sanatatii.

Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate si prin intermediul unei polite de asigurare complementara incheiata de pacient cu un asigurator.

Din veniturile obtinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidentiat contabil si supus impozitarii.