@Ministerul Sanatatii recomanda administrarea vaccinului ROR mai devreme cu o luna.
Peste 2.000 de cazuri de rujeola au fost inregistrate in ultimul an in tara, in conditiile in care, in anul 2015, au fost doar sapte cazuri.
In ultimii ani, in Romania, vaccinul ROR a creat controverse, iar miscarile antivaccin au luat amploare.
Rata vaccinarii la copii a scazut drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
La Vaslui, potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, peste 70% dintre cei 4.157 de copii programati pentru vaccinare impotriva rujeolei nu au fost dusi de parinti la medicii de familie, majoritatea celor neimunizati fiind restantieri din lunile anterioare, in conditiile in care vaccinarea se face in trei etape, respectiv la unu, trei si sapte ani. Din totalul de 4.157 de copii catagrafiati, 465 au primit contraindicatii temporare la vaccinare, dar 2.470, pur si simplu, nu s-au prezentat pentru a fi vaccinati impotriva rujeolei. De la inceputul acestui an, mai putin de 30% dintre copii au venit la vaccin.
Vaccinul ROR functioneaza prin a provoca sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. In momentul in care persoana careia i s-a administrat vaccinul vine in contact cu virusul, organismul sau il va recunoste imediat si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.