Etansarea canalelor de patrundere a retelelor de utilitati in cladiri si ventilarea subsolurilor ne feresc de accidente!

0
69

In anul 2016, la nivel national s-au produs 20 de explozii, urmate sau nu de incendii, in urma carora doua persoane si-au pierdut viata, iar 16 au fost ranite. Cele mai multe dintre acestea (14) s-au inregistrat in mediul urban, iar restul in mediul rural.

Principalele imprejurari care au generat incidentele au constat in manipularea, depozitarea sau pastrarea necorespunzatoare a materialelor combustibile ori a explozivilor, efectuarea unor lucrari/operatiuni periculoase, ce au dus la aparitia unor situatii generatoare de explozii sau formarea unor amestecuri explozive.

Acest tip de situatii poate fi generat de acumularile de gaze in subsolurile imobilelor, iar pentru prevenirea incidentelor care pun in pericol viata semenilor, reamintim utilizatorilor prevederile legale ce vizeaza obligativitatea etansarii cailor de acces in subsoluri a retelelor de utilitati.

In conformitate cu prevederile Normelor Tehnice pentru Proiectarea, Executarea si Exploatarea sistemelor alimentate cu gaze naturale (NTPEE 2008), aprobate prin Ordinul nr. 5 din 2009 al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cladirile amplasate in localitatile in care exista retea de gaze naturale, indiferent daca acestea sunt sau nu alimentate cu gaze naturale, se prevad masuri de etansare la trecerile instalatiilor de orice utilitate (incalzire, apa, canalizare, cabluri electrice, telefonice, televiziune etc.), prin peretii subterani si prin planseele subsolurilor cladirilor. Totodata, existenta sistemelor corespunzatoare de ventilare/guri de aerisire a subsolurilor este necesara atat pentru protejarea impotriva umiditatii, aparitiei ciupercilor, mucegaiului, extinderii duratei de utilizare a constructiei, cat si pentru prevenirea acumularii unor substante, in cantitati ce pot declansa incendii sau explozii.

Atunci cand se simte prezenta mirosului specific scaparilor de gaze intr-un spatiu inchis, trebuie luate urmatoarele masuri:

➢ Asigurarea ventilarii rapide a spatiului respectiv, prin deschiderea ferestrelor care conduc direct in exteriorul cladirii (nu spre holuri, case de scari, curti de lumina);
➢ Intreruperea alimentarii cu gaze naturale, prin inchiderea robinetului de incendiu;
➢ Anuntarea de indata, din exteriorul cladirii, a operatorului sistemului de distributie de gaze privind problema identificata;
➢ Nepermiterea accesului persoanelor in incinta respectiva;
➢ Neexploatarea instalatiilor electrice si decuplarea acestora de la sursa de alimentare;
➢ Neutilizarea surselor de foc pentru iluminat si a celor de generare a scanteilor;
➢ Nepermiterea fumatului in incinta respectiva;
Anuntarea celorlalti consumatori racordati la instalatia de utilizare, in situatia existentei mai multor consumatori alimentati prin bransament comun.