Văduva patronului Hexi Pharma, victorie neașteptată în scandalul pentru bani

0
107

Autoritățile fiscale au pierdut definitiv procesul în care solicitau să fie înscrise în lista creditorilor cu o sumă mult mai mare decât cea actuală, în celebrul scandal Hexi Pharma.Fiscul a formulat o contestație împotriva hotărârii adunării creditorilor din data de 18.1.2021, unde s-a stabilit cum va vi împărțită averea lui Dan Condrea, însă magistrații au respins cererea: „Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Cu drept de a formula apel în termen de 7 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă”. ANAF, prin unitățile subordonate, a declarat apel, însă și această cerere a fost respinsă, la începutul acestei luni.
Așa că văduva lui Dan Condrea și fosta nevastă a milionarului sinucigaș vor avea mai mulți bani de împărțit, în procesul moștenirii.

În urmă cu jumătate de an, și procurorii DNA au fost trimiși la plimbare de instanțele de judecată, în dosarele în care solicitaseră confiscarea unor bunuri, în celebrul scandal Hexi Pharma. „Respinge ca nefondată contestaţia formulată de către Ministerul Public – DNA împotriva încheierii din data de 03.12.2021”, este decizia instanței. Hotărârea definitivă se referă la această decizie: „Respinge propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Naţională Anticorupţie, privind confiscarea specială formulată în dosarul nr. 496/P/2018, ca inadmisibilă. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03.12.2021”.
 

În dosarul respectiv, DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților SC HEXI PHARMA CO SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Miron Victor Panaitescu, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor, precum și a lui Attila Erdei, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
Conform DNA, în perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate). În același context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei. Prin aceste demersuri inculpata Sc Hexi Pharma Co Srl a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit și 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.
 

„În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor (foto sus) l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus. În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin SC Hexi Pharma co SRL și altor persoane fizice și juridice. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Față de CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Dinu Flori, Ochinciuc Uliana și Ochinciuc Radu, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării”, explica DNA.
 

Dan Condrea s-a sinucis în 2016, la scurt timp după izbucnirea scandalului Hexi Pharma. Acuzat că a vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi şi că a omorât cu bună ştiinţă pacienţi nevinovaţi, Dan Condrea a decis să se sinucidă, izbindu-se cu maşina de un copac. "Urmele de rulare evidenţiate indică faptul că autoturismul şi-a schimbat la un moment dat direcţia de deplasare rectilinie, îndreptându-se spre marginea carosabilului, unde se aflau copaci. În zona în care a avut loc evenimentul rutier, la momentul respectiv, nu se aflau alte autovehicule în deplasare sau staţionare. Date fiind concluziile raportului de expertiză criminalistică şi ale raportului de expertiză tehnică, coroborate cu celelalte probe administrate în cauză, rezultă că autoturismul – fără a avea defecţiuni la sistemul de frânare ori direcţie, având o viteză de peste 100 Km/h şi fără a i se acţiona sistemul de frânare – a intrat în coliziune cu obstacolul ca urmare a acţiunii conducătorului auto, care a schimbat direcţia de deplasare rectilinie înspre marginea carosabilului, deşi o atare manevră era evident că determină o stare de pericol grav şi iminent, decesul reprezentând consecinţa unui act suicidal", explicau anchetatorii, la momentul respectiv.