Măsuri dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru protejarea efectivelor împotiva variolei ovinelor și caprinelor
Urmare a confirmării bolii în 4 ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia și Castilia-La Mancha și de notificarea de alte noi suspiciuni, ANSVSA prin Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, a dispus aplicarea imediată de măsuri menite să protejeze efectivele de rumegătoare mici din țara noastră de contaminare cu variola ovinelor și caprinelor.
Decizia a survenit în urma confirmării bolii în 4 ferme de ovine din Spania, în regiunile Andaluzia și Castilia-La Mancha și de notificarea de alte noi suspiciuni.
În contextul în care țara noastră este liberă de boală (fără aplicarea unui program de vaccinare), se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului și actelor delegate( ,, Legea privind sănătatea animalelor "), inclusiv cele care au drept scop identificarea, notificarea și raportare aprecoce a oricărui simptom ce poate fi atribuit unui caz de boală.
Astfel, măsurile dispuse de DSVSA Vaslui privesc:
– informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare, privind situația epidemiologică din Spania;
– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală, în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH);
– instrucțiuni în teritoriu pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor introduse în România din Spania , astfel încât medicii veterinari cu atribuții in monitorizarea comerțului intracomunitar, vor asista la debarcarea ovinelor și caprinelor în vederea depistării oricărui simptom de variolă ovină și caprină și vor înregistra controlul la destinație in partea III a a Certificatului de comerț intracomunitar.
-Ovinele si caprinele provenite din comerțil intracomunitar și destinate creșterii și reproducției se supun izolării într-un spațiu separat de alte animale aflate în exploatație, aplicându-se o perioadă de așteptare/ interzicere a mișcării de 21 de zile și monitorizarea permanentă a stării de sănătate a animalelor introduse din Spania în România.
-În contextul notificării de noi suspiciuni de variolă ovină și caprină în Spania, se recomandă operatorilor economici să evite pe cât este posibil, achiziționarea de ovine și caprine din această țară, cu precădere din regiunile unde evoluează boala.
Variola ovină și caprină este o boală infecțioasă virală, notificabilă obligatoriu la Comisia Europeană și la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, care afectează ovinele și caprinele și care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii animalelor, cauzând perturbări ale circulației acestor animale și ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.
În cazul apariției unui focar de variola ovină și caprină, există un risc grav de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau caprine.
Comisia Europeană a adoptat în 21.09.2022 Decizia de punere în aplicare nr. 2022/1639 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgență provizorii, referitoare la variola ovină și caprină în Spania.
În conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687 a fost stabilită o zonă de restricții, care cuprinde zone de protecție și de supraveghere, în care se aplică măsurile generale de control al bolilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, pentru a preveni răspândirea bolii.
România nu realizează activități de comerț intracomunitar sau de import cu animale din speciile receptive la variolă ovină și caprină și nici cu produse sau cu subproduse provenite de la acestea, din țări care nu au statut de țară liberă de boală fără vaccinare.
*Variola ovinelor și variola caprinelor evoluează endemic în Africa la nord de Ecuator, Orientul Mijlociu, Turcia și unele părți ale Asiei și sunt considerate boli exotice pentru Uniunea Europeană, cu toate că au fost înregistrate focare în Bulgaria (2013) și în Grecia (2016).
Ce este variola la ovine și caprine
Variolele sunt boli infectocontagioase produse de unele virusuri epiteliotrope din familia Poxviridae (genurile Ortho-, Capri-, Sui- si Avipoxvirus), care afectează numeroase specii de animale şi omul şi se caracterizează prin evoluţie acută si febrilă, urmată de erupţie exantematoasă sau/şi enantematoasă stadială, care diferă ca localizare, aspect şi gravitate, de la o specie de animale, la alta.
Dintre variolele animalelor, variola ovină, caprină si aviară sunt cele mai grave şi, în decursul timpului, au produs cele mai importante pierderi economice, prin mortalitate şi morbiditate.
La ovine, infecţia se transmite cel mai ușor pe cale respiratorie, oile inhalând virusul odată cu praful de cruste, dar se poate transmite şi transcutanat, prin intermediul unor artropode. La începutul unei epizootii, boala apare numai la câteva animale, care parcurg în decurs de aproximativ o lună toate fazele de evoluţie ale bolii, până în faza de decrustizare, când elimină în mediul ambiant, odată cu crustele, o mare cantitate de virus, cu care se vor infecta alte oi care, în faza finală a erupţiei vor elimina şi ele o nouă cantitate de virus, cu care se va infecta o nouă serie de oi, până când, în răstimp de 4-6 luni vor face variolă, pe rând, toate animalele din turmă.
Nu există un tratament specific. În formele eruptive grave, un tratament general cu antibiotice şi local cu antiseptice, poate diminua acţiunea infecţiilor secundare.
Combaterea bolii în ţările contaminate se face, în scopul limitării răspândirii bolii, izolarea si tratarea ovinelor si/sau caprinelor bolnave, cu forme regulate şi sacrificarea celor cu forme grave, vaccinarea de necesitate a animalelor sănătoase, îmbunătăţirea condiţiilor de întreţinere, igienă, dezinfecţia spaţiilor, a lânii şi pieilor etc.
În ţările cu variolă caprină endemică se practică si imunoprofilaxia cu vaccinuri inactivate sau preparate din tulpini vii, modificate, care pot fi aplicate atât preventiv, în efective indemne, cât şi de necesitate, la animalele sănătoase din focare de boală, imunitatea acestora instalându-se numai după două săptămâni.
În focarele de boală, în afară de imunoprofilaxie, se aplică si măsurile antiepizootice generale obisnuite: izolarea si tratamentul animalelor bolnave, igiena spaţiilor de cazare, mulsul regulat, dezinfecţii şi dezinsecţii.