Vești bune pentru români! Până când primesc vouchere sociale

0
132

Voucherele sociale reprezintă un ajutor pe care statul a decis să îl ofere românilor, în contextul scumpirilor din ultima perioadă. Vestea bună este că acest ajutor social ar putea fi primit de către români o perioadă îndelungată de timp, deși luna Decembrie se preconiza a fi ultima în care banii intră pe card.

Se prelungesc voucherele sociale

Voucherele sociale sunt ajutorul de 250 lei de care beneficiază persoanele cu venituri de până la 1.500 lei. Acest ajutor intră pe carduri speciale o dată la două luni, iar ultima transă, cea de-a treia, ar fi trebuit să fie chiar în Decembrie, înainte de sărbătorilor de iarnă. Se pare, însă, că autoritățile vor să facă ceva schimbări în acest sens.

Mai exact, Programul Sprijin pentru România, unde sunt eligibili peste două milioane de români, ar putea fi prelungit. În primă fază, ar urma să se extindă până în Iunie 2023, iar situația să fie reanalizată atunci, în vederea unei alte prelungiri. Această idee ar fi una bună, de folos românilor cu situații financiare precare, ce fac tot mai greu față prețurilor crescute din ultima vreme.

„Am discutat la nivelul partidului decizia de a susţine continuarea programului de asigurare a voucherelor de 50 de euro la fiecare două luni de zile, (…) acele vouchere de 50 de euro, pe care le-am asigurat în semestrul doi, şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor. (…) Pe primele şase luni de zile, cum am făcut şi anul acesta, încă şase luni de zile, ca să putem să vedem la jumătatea anului viitor, în funcţie de rectificarea bugetară, care este posiblitatea de continuare a programului”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL.

Amintim că de acest ajutor social beneficiază: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

“Voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).”, arată legea.