Durerea de brațe este o senzație neplăcută care poate varia de la disconfort ușor până la durere greu de suportat într-unul sau ambele membre superioare și poate fi cauzată de o rană propriu-zisă, de deteriorarea țesutului sau de lezarea fibrelor nervoase.
Durerea de brațe mai este cunoscută sub denumirile: durere a extremității superioare, durere de mâini, durere a membrelor superioare. La modul general, durerea este declanșată de sistemul nervos prin intermediul receptorilor durerii (nocireceptori) – localizați la nivelul pielii și al țesuturilor – care trimit semnale electrice către creier prin șira spinării, potrivit doc.ro.
Durerea de braț se poate manifesta într-un singur braț (unilaterală) sau în ambele brațe (bilaterală) și poate fi acută sau cronică. Ea poate fi difuză sau ascuțită, constantă sau intermitentă, sub formă de crampe sau arsură. Fiecare individ are o toleranță unică la durere, în funcție de vârstă, personalitate și circumstanțe.
Cauzele durerilor de brate
Durerea de brațe poate fi cauzată de rănirea sau suprasolicitarea membrelor superioare sau poate fi rezultatul unei afecțiuni localizate într-o altă parte a corpului. Spre exemplu, în cazul unui atac de cord persoanele afectate resimt o durere în braț sau în maxilar deoarece informația senzorială care își are originea în inimă și braț parcurge aceleași căi neurologice către creier. De aceea este important să nu ignori debutul unei dureri de braț sau de maxilar, în special dacă este asociată cu alte simptome ale unei afecțiuni cardiace.
Posibile afecțiuni care pot cauza aceste dureri