Mai multi studenti de la TUIASI au castigat un important concurs de robotica

0
77

Sase studenti de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” au castigat prima etapa a „Concursului de roboti mobili-powered by Marquardt” care a avut loc vineri, 12 ianuarie, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

 

Mai intai, studentii au urmat un program de pregatire pentru proiectarea si realizarea robotului, iar mai apoi au fost impartiti in doua echipe ce au realizat o masina care prin intermediul unor senzori a urmarit un anumit traseu. Din echipa Roboiasi au facut parte Ana Ghimp, Alexandru Ceobotari si David Luntrariu, iar echipa Optimus a fost reprezentata de Catalina Lazar, Catalin Agrigoroae si Gabriel Gherasim. „Pentru studentii nostri aceasta a fost prima data cand fac un astfel de robot. Aceasta participare este si rodul unei indelungi colaborari cu Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu si corpul didactic de acolo, mai exact profesorul Sever-Gabriel Racz, directorul Departamentului de Masini si Echipament Industrial. Traseul final pe care trebuiau sa il urmeze a fost o necunoscuta, masina fiind calibrata pe niste trasee existente”, a explicat prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras, decanul Facultatii CMMI.

Din cele 17 echipe care s-au inscris in total, cele doua echipe de la Universitatea Tehnica au fost cele mai rapide, echipa Roboiasi a obtinut un timp de 20,707 secunde, iar Optimus un timp de 20,907 secunde. „In primul rand, materia a fost noua pentru noi si am fost surpinsi de cat de frumoasa poate fi robotica, chiar daca noi doar am gustat acum putin din ea, pentru ca la noi nu se face la facultate. A fost o experienta unica”, a precizat David Luntrariu, component al echipei Roboiasi, student in anul al III-lea. Studentii spun ca, desi au fost divizati in doua echipe, au reusit de fapt sa castige tocmai prin faptul ca au functionat ca uan singura. „Cei de la Sibiu au cunostinte mai bune in domeniul respectiv, iar noi avem cunostinte mai bune tehnice, adica noi ne-am gandit foarte bine la cum sa functioneze masina, cum sa arate, ce greutate sa aiba, chiar si ce inclinatie sa aiba rotile ca sa poata lua curbele mai repede si cred ca asta ne-a facut sa fim remarcati”, a precizat Catalina Lazar, care a facut parte din echipa Optimus, studenta in anul al III-lea.

Aceasta a fost doar prima etapa a concursului, la finalul lunii februarie fiind programata o a doua etapa in care traseul va deveni mai complicat, urmind sa apara obstacole, precum si un sens giratoriu din care masina va trebui sa iasa pentru reveni pe traseu. „La etapa urmatoare, masina va trebui sa capteze altfel semnalele din fata, adica va trebui sa o mai imbunatatim, ne gandim sa dam si o alta forma masinutei, trebuie sa luam in calcul toate posibilitatile ca sa putem reusi. Acum am luat in calcul doar ca masinuta sa mearga cu o viteza foarte buna, sa ia repede toate curbele si sa nu fie deviatii foarte mari pentru ca s-ar fi pierdut mult timp”, a completat Catalina Lazar.

Sursa foto: tuiasi.ro