Un nou proiect de lege, care prevede cateva modificari in Codul Rutier, urmeaza sa fie dezbatut in Parlament. In prezent, in cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o masina este suspendat pentru 30 de zile, cu retinerea permisului de conducere, noteaza site-ul profit.ro.
Astfel, soferii care nu acumuleaza niciun punct de penalizare in decursul unui an calendaristic vor primi puncte de bonus, astfel incat acestora nu le va mai fi suspendat dreptul de conducere daca au cumulat 15 puncte de penalizare anul urmator, prevede un proiect legislativ.
In prezent, in cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce o masina este suspendat pentru 30 de zile, cu retinerea permisului de conducere
Initiatorii legii arata ca s-au inspirat din legislatia altor state din Uniunea Europeana, unde conducatorilor auto care nu acumuleaza niciun punct de penalizare le sunt acordate in schimb puncte bonus.
CITESTE SI: Cei care vor sa obtina permisul de conducere sunt disperati. Ce se intampla cu programarea la traseu: „Uit tot pana atunci”
Locuitorii judetului Ilfov care vor sa obtina permisul de conducere trebuie sa astepte doua-trei luni pentru a fi programati la proba practica (traseu). Potrivit Directiei de Permise, cauza perioadei lungi de asteptare este lipsa de personal, in prezent fiind doar cinci examinatori in Ilfov, informeaza Mediafax.
Candidatii din Ilfov care au fost declarati admisi la proba teoretica si vor sa se inscrie in aceste zile la proba practica sunt programati chiar si pentru data de 25 iunie 2018, adica pentru o perioada mai mare de trei luni.
Aceeasi situatie este valabila si pentru candidatii care au picat traseul si vor sa se reprogrameze.
In schimb, la Bucuresti, perioadele de programare au fost reduse la aproximativ 40 de zile, potrivit reprezentantilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV).
„Am dat sala pe 6 martie si am fost programat la traseu pe 25 iunie. Nu este normal ce se intampla. Daca nu reusesc sa iau traseul si voi fi obligat sa repet examenul de mai multe ori, risc sa-mi expire dosarul, care e valabil un singur an. Si ca sa-mi fac un nou dosar, trebuie sa platesc scoala din nou”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Madalin Dumitru, un tanar de 27 de ani care si-a depus dosarul pentru programarea la traseu la sediul DRPCIV.
„Am fost programat pe 25 iunie penrtu traseu. Cred ca e singura zi libera. E foarte mult si cred ca o sa uit ce am invatat pana atunci. O sa-mi iau ore suplimentare, altfel nu o sa pot da traseul”, spune si Mihai Petre (21 de ani), care si-a depus dosarul pe 8 martie.