Premiera mondiala! Femeie vindecata de cancer de san avansat, folosind o metoda revolutionara

0
96

O femeie a fost complet vindecata de cancer de san dupa ce medicii i-au modificat sistemul imunitar, permitandu-i sa distruga tumorile care s-au raspandit prin corpul ei.

Tratamentul, care a avut succes dupa ce tratamentele conventionale au esuat, marcheaza prima aplicare cu succes a imunoterapiei cu celule T pentru cancerul de san in stadiu avansat.

In timp ce tehnica este inca in primele sale zile, oamenii de stiinta au salutat potentialul sau ca un viitor tratament pentru cancerele care au rezistat la toate celelalte forme de terapie. 

Judy Perkins, inginer in varsta de 49 de ani din Florida, a fost selectata pentru a se supune tratamentului de top dupa ce mai multe sedinte de chimioterapie nu au reusit sa omoare tumora, care a inceput sa se raspandeasca in ficat. Inainte de noul tratament, medicii i-au mai dat trei ani de viata.

Tentativa de suicid la Colegiul Agricol Husi

Ea a fost tratata de o echipa condusa de dr. Steven Rosenberg de la Institutul National de Cancer (NCI) din Maryland. Studiul clinic, care este inca in curs de desfasurare, a folosit celulele T modificate – care fac parte din raspunsul imun al organismului – pentru a aborda tumorile pacientului. Medicii care se ocupa de doamna Parkins in timpul recuperarii sale au descris procesul de vindecare ca fiind remarcabil. Acum a implinit doi ani de cand nu mai este bolnava de cancer.

Imunoterapia, care implica stimularea apararii naturale a organismului pentru a lupta impotriva cancerului, este deja utilizata pentru combaterea anumitor forme de cancer, iar unele forme sunt deja disponibile pe NHS. Cu toate acestea, rata de raspuns chiar si pentru tratamentele cele mai de succes este relativ scazuta, cu o terapie recent testata care arata efecte puternice in doar aproximativ 10% dintre pacientii cu cancer de prostata.

Studiile clinice anterioare care utilizeaza imunoterapie pentru a trata cancerul mamar s-au dovdit in mare parte ineficiente. Noua abordare pionierata de dr. Rosenberg si echipa sa s-a bazat pe o tehnica existenta numita transfer de celule adoptive care s-a dovedit eficienta in tratarea melanomului, dar nu in alte forme ale bolii.

Specialistii in cancer au descris vestea ca fiind deosebit de importanta, iar aceasta noua abordare a imunoterapiei ar putea reusi acolo unde altele au esuat. "Aceasta cercetare este experimentala chiar acum", a spus dr. Rosenberg.

Dar, pentru ca aceasta noua abordare depinde a imunoterapiei depinde de mutatii, nu de tipul de cancer, este intr-un sens un plan pe care il putem folosi pentru tratamentul multor tipuri de cancer. Metoda echipei NCI implica luarea de celule T, care vizeaza in mod specific mutatii de celule in cadrul tumorilor pacientilor. Aceste celule au fost apoi crescute in numar mare in laborator si infuzate apoi in pacient. Pentru a trata pacientul in acest stadiu, dr. Rosenberg si colegii sai au secventializat materialul genetic dintr-una din tumorile ei pentru a identifica mutatii specifice cazului ei.