Probleme cu laptele praf

0
100

Lapte fara lapte. Cam asta este compoziitia laptelui praf cu care sunt hraniti nou-nascutii. Protectia Consumatorului a facut un studiu in care a analizat cele mai cunoscute marci de pe piata romaneasca. Rezultatul? Laptele praf contine un cocktail din zer demineralizat, adica ceea ce ramane dupa ce se face branza, uleiuri vegetale, taurina si alte zeci de substanite. Situatia este cu atat mai grava, cu cat in Romania trei sferturi dintre mamici nu alapteaza, din comoditate sau din cauza unor probleme de sanatate. Sunt cazuri cand de la nastere, unele mame, au probleme cu alaptarea. Medicii le recomanda sa dea lapte praf copiilor, insa ingredientele scrise pe cutie au pus-o pe ganduri.

„Omenirea s-a hranit de mii de ani cu lapte de vaca, de capra sau de la alte animale si m-am gandit ca cel mai bun pentru copiii mei este un lapte proaspat”, spune femeia. Se foloseste zerul demineralizat, amidonul, lactoza, tot din zer, se folosesc proteine din zer, iar toate acestea pot avea un efect devastator asupra copilului. La nivelul judetului Vaslui, de exemplu, in luna mai 2015, in cadrul Programului Naitional de sanatate a femeii si copilului  au beneficiat de lapte praf  gratuit 486 de copii, ponderea cea mai mare a beneficiarilor fiind in mediul rural. Cumulat de la inceputul anului, in judetul Vaslui au beneficiat de lapte praf gratuit  in cadrul acestui program 800 de copii.

Conform alocarii bugetare, DSP dispune de fonduri pentru asigurarea continuitaitii programului pentru inca 3 luni, fiind initiate demersurile pentru achizitionarea laptelui praf. Totodata, DSP a inaintat catre MS solicitarea de suplimentare de fonduri pentru asigurarea derularii programului pana la sfarsitul anului. Distribuirea laptelui praf catre beneficiari se face prin intermediul cantinelor de ajutor social, in mediul urban, si prin intermediul primariilor locale, in mediul rural. Prescrierea laptelui praf se face de catre medicul de familie, pe baza de reteta, doar pentru copiii 0 – 1 an care intrunesc criteriile specificate de M.S. Cresterea nesatisfacatoare a copilului va fi consemnata in fisa de consultatie medicala a acestuia dupa evaluarea de catre medicul de familie, eventual medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare si a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizeaza prin compararea greutatii copilului la un interval de minimum doua saptamani. Orice alta metoda de apreciere a absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern – proba suptului, aspectul laptelui – este lipsita de valoare.