Principalii 10 alergeni care produc dermatite

0
73

Folositi in fiecare zi produse de igiena si infrumusetare, in special sapun si creme de corp, insa stiti care sunt top 10 alergeni ce produc dermatita? Chiar si produsele de igena corporala pot fi daunatoare organismului daca nu sunt utilizate pentru tipul corect de piele. Anumite substante chimice din care sunt facute produsele de igiena produc efecte negative asupra pielii. Dermatita este o afectiune a pielii caracterizata prin inflamatia pielii, inrosirea acesteia, iritare si aparitia veziculelor cu puroi. Dermatita poate fi cauzata de multe substante si bacterii, printre acestea aflandu-se si cele care se gasesc in sapun si creme de corp.

Sulfatul de sodiu lauril se afla pe locul 10 in top 10 alergeni ce produc dermatita. Acest compus chimic se gaseste in mai toate produsele de igiena si infrumusetare, in special in sapunuri si sampoane. Pe deasupra, acesta este un detergent care tine uleiurile corporale si transpiratia la distanta, curatand pielea. Desi sulfatul de sodiu lauril nu produce in sine dermatita, acesta o poate purta si infecta astfel pielea cu bacterii. Dupa ce pielea este expusa in mod repetat bacteriilor, aceasta poate provoca mult mai usor reactii alergice la elemente la care nu era alergica inainte.

Cum tratam eficient o boala foarte inselatoare: dermatita seboreica

Parfumul se afla in top 10 alergeni ce produc dermatita pe locul 9. Parfumul reprezinta o problema atat pentru sapunuri cat si pentru creme, acesta fiind unul dintre elementele comune care pot provoca alergii. Orice produs cosmetic are un parfum care mascheaza mirosurile mai putin placute ale altor substante componente. Acestea pot insa ajunge in piele si pot, in consecinta, provoca reactii alergice. Oamenii care dezvolta alergii la parfumuri au reactii din ce in ce mai puternice in timp. Cand aplicati pe piele un produs de ingrijire ce contine parfum sau alergeni, pielea se poate inrosi, se irita si prinde cocoloase. Printre simptomele severe se pot numara pielea decolorata si descuamata.

Este posibil sa nu va ganditi cand folositi produse de infrumusetare ca substantele conservante din acestea va pot dauna sanatatii si, in special, pielii. Conservantii se gasesc pe locul 8 in top 10 alergeni ce provoaca dermatita. Ei bine, acest lucru se intampla mai des decat credeti. Substantele despre care vorbim sunt cele care au drept scop reducerea contaminarii cu bacterii. Stiati ca si formaldehida, substanta care se foloseste la imbalsamare, este folosita in industria farmaceutica de infrumusetare? Acest lucru este cum nu se poate mai adevarat si, chiar pe deasupra, formaldehida poate fi intalnita chiar in mascara sau farduri! Aceasta actioneaza ca si alergen pe pielea mai sensibila, provocand iritatii ale pielii si vezicule cu puroi.

Pe locul 7 in top 10 alergeni care provoaca dermatita se afla substantele care protejeaza impotriva razelor ultraviolete. Aceste chimicale se gasesc in general in cremele solare ce se folosesc cu precadere vara. Substantele care protejeaza impotriva razelor ultraviolete nu devin motiv de ingrijorare pentru toata lumea caci nu toate tipurile de piele sunt sensibile. Nu puteti nici evita folosirea cremelor anti UV pentru ca puteti ajunge sa aveti rani pe piele din cauza arsurilor solare. Trebuie sa aveti grija ce creme cu protectie anti-UV folositi, citind bine eticheta inainte de a cumpara un produs. Aveti grija ca filtrul uv sa fie cat mnai mare si sa nu existe compusi chimici precum actocrilul, salicilatele, cinamatele, benzofenonele, acidul para-aminobenzoic si dibenzolimetanele. Dermatita poate fi cauzata in cazul cremelor anti-UV si de catre padimatele A si O. In cazul in care faceti alergie la cremele anti-UV, trebuie sa mergeti la medicul dermatolog, acolo unde veti afla cu ce le puteti inlocui.

Si uleiurile din sapunuri si substantele chimice care produc mirosul acestuia pot duce la dermatita. De aceea acestea se afla pe locul sase in top 10 alergeni ce pot cauza dermatita. Uleiurile esentiale chimice pot provoca reactii adverse pe piele, in loc sa o curete ajungand sa o raneasca in timp. Daca exista detergenti prea puternici pe piele, pe care aceasta din urma nu ii poate contracara, se va produce o reactie alergica ce va duce la aparitia petelor, iritatiilor si arsurilor pe piele. Trebuie sa aveti grija ce PH are sapunul pe care il folositi pentru a nu ajunge sa aveti o piele prea uscata si deshidratata.

Pozitia 5 in top 10 alergeni ce pot produce dermatita este detinuta de lanolina. Aceasta este de fapt un alcool produs din lana de oaie ce actioneaza drept emolient. Lanolina nu se gaseste insa doar in sapun si creme, aceasta putand fi identificata pe etichetele multor produse de infrumusetare din trusoul oricarei femei. Daca observati ca pielea dumneavoastra prezinta besicaturi, inflamatii, roseata sau umflaturi, atunci puteti constata ca lanolina este de vina. Aceasta actioneaza drept alergen pentru anumite tipuri de piele. Daca lanolina nu va infrumuseteaza pielea, este timpul sa inlocuiti produsele care contin aceasta substanta cu altele, precum cremele si produsele de infrumusetare cu uleiuri minerale.

Pe locul 4 in top 10 alergeni ce pot provoca dermatita se afla dietanolamida de cocos. Desi reactiile alergice la ingerarea cocosului sunt rare, acestea nu lipsesc, asa cum nici atingerea lor nu este lipsita de pericole. Anumiti oameni ajung sa aiba alergii la atingerea coajei de nuca de cocos. Daca credeati ca acesta este un mit, mai ganditi-va o data. Nu putine sunt produsele in care se gaseste cocosul sau vreun derivat al acestuia, asa ca aveti grija! Cocosul se afla in compozitia cremelor, parfumurlor si sapunurilor, printre altele, datorita mirosului sau placut si a proprietatilor emoliente. Dietanolamida de cocos este un detergent care ajuta la crearea spumei sapunului si nu numai. Acesta poate reactiona asupra pielii si o poate rani, uscand-o. Ce este mai greu de descoperit este reactia alergica la acest compus, pentru ca adesea aceasta porneste la cateva luni de la folosirea continua a produsului cu substanta alergenica de cocos.

Pozitia 3 in top 10 alergeni ce pot cauza dermatita apartine balsamului de Peru. Miroxilonul, asa cum mai este el cunoscut, reprezinta o vascoza ce miroase precum vanilia sau scortisoara. Se foloseste drept ingredient in sapunuri, sampoane si parfumuri atat pentru calitatile sale fixative, cat si pentru mirosul sau placut. Balsamul de Peru este folosit si pentru mancaruri si medicamente, aparand in orice, de la bauturi carbogazoase si pana la sirop de tuse. Cinameina reprezinta 70% din compozitia balsamului de Peru aceasta fiind vinovata si de proprietatea alergenica a substantei. Si celelalte substante din acest balsam pot provoca alergii neasteptate ale pielii. Cea mai comuna amprenta a acestei boli este eczema ce apare pe maini sau la gura.

Dermatologul de serviciu: Cum se manifesta fiecare tip de dermatita

Locul 2 in top 10 alergenice care pot cauza dermatita ii apartine parabenului. Parabenul se foloseste atat in industria farmaceutica, cat si in laboratoarele care produc creme si alte produse de infrumusetare. Parabenul este utilizat in cosmetica si ca substanta conservanta. Pe etichetele produselor il veti gasi pe la coada listei de nume ciudate, acesta putand fi vazut in compozitia deodorantelor, a sampoanelor, pastei de dinti si sapunului. Fiind o substanta foarte comuna, parabenul nu produce alergii atat de numeroase, insa se distinge tocmai prin calitatea sa comuna. Pe deasupra, acesta poate aparea sub forma mai multor tipuri, tocmai de aceea si riscul aparitiei alergiilor creste considerabil. Metilparabenul provoaca alergii cu nemiluita, acesta fiind asociat chiar si cu forme de cancer la san. Odata cu acest pericol, producatorii de produse de infrumusetare s-au autosesizat si au creat si game largi de produse fara compusi de paraben.

Pozitia de top in top 10 alergenice care pot provoca dermatita apartine mancarii. Desi poate parea greu de imaginat, mancarurile care produc alergii cand sunt consumate pot avea si efecte negative la nivelul pielii. Cand sunt aplicate pe piele, acestea pot provoca senzatii imediate de caldura si chiar arsuri minore daca organismul respinge in totalitate substantele din care mancarea este facuta. Soia este un produs care poate provoca iritatii si mancarimi ale pielii foarte usor! Reactii asemanatoare cu cele cauzate de ingerarea produselor de soia pot aparea si in cazul folosirii produselor de ingrijire a pielii! Pielea umflata si rosie este un semnal clar ca ceva nu este in regula si ca pielea reactioneaza urat la ceva anume. Printre mancarurile care, daca sunt aplicate pe piele intr-o forma sau alta cauzeaza alergii si dermatite, sunt ouale, alunele si laptele sau graul. Daca stiti deja ca sunteti alergic la vreun produs alimentar sau mancare, aveti grija ce produse de ingrijire ale pielii folositi: s-ar putea sa va treziti cu o piele rosie de mai mare frumusetea!