Sute de credincioşi au înfruntat, duminică, temperaturele ridicate și au participat la o procesiune impresionantă pe străzile din Galați, purtând icoana Maicii Domnului. Oamenii s-au rugat pentru a avea noroc și sănătate, la fel ca în fiecare an, în timpul Postului Sfintei Marii, scrie Mediafax.
Procesiunea din Galați are loc în fiecare an în timpul Postului Sfintei Marii. Icoana, care o întruchipează pe Sfânta Maria cu pruncul Iisus în brațe, este adusă de la Mănăstirea Adam și, timp de două săptămâni, este purtată prin bisericile din tot judeţul Galaţi.
„În aceasta perioadă, credincioşii din tot judeţul Galaţi o însoţesc pe Maica Domnului în pelerinajul anual. De la 1 august, icoana Maicii Domnului coboară pe Prut, până la Galaţi, până la Dunăre, apoi urcă pe Siret pentru ca în preziua hramului Mânăstirii Adam, icoana să ajungă acasă”, a explicat protopopul de Galați, părintele Eugen Buruiană.
Duminică dimineața, la ora 5.00, Icoana a ajuns în orașul Galați, fiind întâmpinat de zeci de credincioși la Biserica Înălţarea Domnului. Pe parcursul zilei, icoana a trecut prin mai multe biserici iar momentul principal l-a reprezentat procesiunea care a început la ora 19.00.
Sute de oameni au însoțit preoții care s-a deplasat prin centrul orașului până la biserica Precista de pe malul Dunării, deși oamenii au avut de înfruntat canicula.
„Pentru toate ne rugăm, pentru sănătate, pentru pace în ţară şi în lume. Ştiu că este adusă de un călugăr din Răsărit, la mijlocul veacului 16 şi că în jurul ei s-a format un loc de rugăciune în codrii de la Adam. Este aducătoare de ploaie şi aducătoare de binefacere doar dacă suntem credincioşi. Înainte, când nu ploua, mergea şi scotea Sfânta şi mergea pe câmpuri şi a doua zi ploua”, a spus unul dintre participanții la procesiune.
Pentru a rezista căldurii, oamenii au venit la procesiune cu evantaie.
„Rezistăm, Dumnezeu ne ajută şi rezistăm. Maica Domnului ne apără, ne dă putere, răcoare”, a explicat o femeie în vârstă.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, din județul Galați, a fost realizată în anul 1559 și este cunoscută printre credincioși drept făcătoare de minuni. Anul acesta, icoana a plecat în pelerinaj pe 1 august şi se va reîntoarce la mănăstire la finalul postului, pe 14 august, dată până la care va fi oferită spre închinare credincioşilor din peste 120 de biserici.