Probabil că presupui de mai mult timp, însă greșelile din procesul de muncă, săvârșite de șeful tău au devenit atât de frecvente încât nu există nici o îndoială că el este un idiot. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că managerul tău are un IQ scăzut.
Destul de posibil, de vină ar fi lipsa de specializare a acestuia, care este expusă într-un proces de lucru comun. În plus, el poate pur și simplu nu are calitățile necesare pentru a fi superior: fie e un lider rău, prea agresiv sau, invers, moale. Și dacă selectează manageri de top în funcție de dimensiunea pieptului, atunci el este un lider eșuat.
Și ce să faci? Cum să lucrezi cu cineva care poate distruge nu numai afacerea, ci și cariera ta? Poate că unele dintre aceste sfaturi te vor ajuta.
1 Concentrează-te asupra muncii
Dacă, după ce ai primit un loc de muncă, ai înțeles curând că ești mai deștept decât șeful tău, pentru început trebuie să ștergi acest gând din cap. Acesta poate fi cel de-al doilea obstacol în atingerea scopurilor carierei.
Primul, după cum înțelegi, este șeful tău. Nu lăsa gândul incompetenței sale să interfereze cu munca ta. Îți va distrage atenția și orice eșec îl vei pune pe seama incompetenței șefului, chiar dacă greșeala îți aparține.
În schimb, este mai bine să te concentrezi asupra întregii companii și asupra rolului tău în cadrul acesteia. Jobul tău este singurul care contează, iar succesul depinde de calitatea împlinirii lui. Chiar dacă șeful stupid nu îți apreciază munca, cel puțin vei ști că ai încercat și nu este vina ta.
2 Fii tactic
Nu contează cât de mult îți urăști șeful pentru prostia lui, să nu uiți că sunteți o echipă. Înțelegem că nu este bine când întregul colectiv este sancționat pentru greșelile unei singure persoane. Dar dacă, împreună cu toți, veți merge mai departe și veți îndeplini în mod conștiincios îndatoririle voastre, acest lucru va sublinia încă o dată profesionalismul vostru. De față cu colegii sau la întâlnirile de afaceri, evită să-ți înjosești șeful sau să-i corectezi în mod deliberat greșelile.
În același timp există o limită pentru tot. Și dacă observi că, din cauza incompetenței sale, suferi tu, primești mustrări nemeritate sau lucrezi peste program pentru a corecta greșelile altora, atunci merită atenție la sursa problemei – șeful tău.
În cele din urmă, chiar dacă alegi să îți dai demisia este mai bine decât să fii împovărat cu o sarcină pe care șeful tău pur și simplu o omoară. Gândește-te la experiența pe care ai primit-o perioada de lucru în acest loc. Și nu este vorba numai de experiența profesională.
3 Găsește partea pozitivă
Fiecare persoană are anumite calități pozitive. Chiar și de la șeful tău, care ascultă în căști „Justin Bieber – Baby”, există cu siguranță ceva de învățat. Poate că are un caracter bun, se îngrijește, știe să asculte și, în general, este optimist cu privire la viață.
Observă cu atenție: reacționează la orice problemă cu calm. Dacă, desigur, este conștient de ea. Oricum, sigur are calități care influențează pozitiv munca. Nu te grăbi să renunți – așa vei învăța să fii deschis pentru multe surprize ale vieții ceea ce te va ajuta în avansarea în carieră în viitor.
4 Nu fi prea încrezut în sine
În această situație, este foarte ușor să devii extrem de încrezut în sine. Cu toate acestea, trebuie să încerci să nu te transformi într-un angajat arogant, pompos și presumptuous, condamnat la privirile deocheate ale colegilor.
La urma urmei, înainte ca tu să afli despre asta, ei vor observa acest lucru prin comportamentul, gesturile sau modul tău de a vorbi. Pentru carieră este foarte rău. Rămâi la locul tău mereu. Și tu trebuie să înveți mult mai mult, dar să critici pe cel în locul căruia nu te afli – e prostesc.
5 Evită bârfele
Poate, din cauza comportamentului ciudat al liderului tău, ești tentat să discuți cu cineva dintre colegii tăi. Dar nu lansa bârfe. În echipă ele se vor răspândi cu viteza unui Peregrine Falcon și este puțin probabil să se termine bine.
Și nu numai pentru că bârfa poate ajunge la șeful tău. Dacă ai o reputație de chatter, poți pierde încrederea colegilor. Și chiar dacă cineva din echipa ta îți cere să spui o bârfă, nu te lăsa tentat. Aici, ca și în mafie, domnește „legea tăcerii”. Doar că sub amenințare nu este viața ta, ci reputația ta. Și ea e scumpă în birou.
6 Căutați mentori în altă parte
Desigur, este bine atunci când există un mentor la locul de muncă care te va conduce, îți va spune despre toate subtilitățile profesiei și te va ajuta să te apropii de obiectivele carierei. Mulți așteaptă acest lucru de la conducătorul lor, dar în cazul în care el este subiectul acestui articol, este imposibil.
Deci, încercă să găsești un mentor într-un coleg cu experiență sau pe cineva pe care îl respectați pentru calitățile personale și profesionale; a cărui carieră ți se pare de succes și cine te va ajuta să dezvolți abilități utile. Dacă chiar vrei să înveți ceva, atunci un lider rău nu te poate opri.