Algocalminul este un medicament care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, fiind contraindicat in automedicatie.
Algocalminul, cu substanta activa metamizol, este un medicament pe care il luam, de regula atunci cand ne doare capul, spatele, avem o durere de dinti sau febra. Numai ca in jurul algocalminului circula tot felul de controverse si mituri.
Iata o lista cu cele mai importante lucru de stiut despre algocalmin, publicata de dr. Vasi Radulescu.
1. Algocalminul este un medicament antialgic (adica impotriva durerii) si antipiretic (sau antitermic, adica impotriva febrei).
2. Substanta activa din algocalmin se numeste metamizol. Apartine clasei antialgicelor derivate sulfonice, nu a antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS), asa cum deseori este gresit catalogat.
3. Nu se cunoaste exact mecanismul de actiune al algocalminului. Se crede ca inhiba prostaglandinele de la nivelul maduvei si creierului, molecule implicate in transmiterea durerii, in inflamatie, in febra. Sunt propuse si alte mecanisme pe anumite sisteme complexe, dar lucrurile sunt inca neclare.
4. Algocalminul se poate folosi in dureri medii – intense, inainte de interventiile chirurgicale, in durerea din cancere, in colicile renale, dar si pentru scaderea febrei, cand alti agenti nu au reusit asta (paracetamol, ibuprofen etc.).
5. In tara noastra, algocalminul nu se mai elibereaza fara reteta de la medic.
6. S-au tras semnale de alarma dupa ce s-au observat in cazuri limitate agranulocitoza (prabusirea liniei albe, indeosebi a neutrofilelor care lupta impotriva infectiilor) sau anemia aplastica (maduva osoasa este inhibata si nu mai produce elementele seriei rosii, adica eritrocitele, acele celule care transporta oxigenul in corp, pe langa alte functii).
7. In comparatie cu antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, naproxen, diclofenac, coxibi), algocalminul afecteaza mult mai putin stomacul, rinichii, sistemul cardiovascular.
8. Reactiile adverse mai frecvente pot fi greata, durerea abdominala, diareea, ameteala, eruptiile cutanate. Agranulocitoza ramane inca extrem de controversata si dovedita oricum la utilizarea indelungata, in doze mari.
9. Metamizolul din algocalmin este ruda apropiata cu piramidonul, medicament popular pe vremuri, considerat un fel de panaceu. Piramidonul a fost retras dupa ce, prin studii multiple, s-a demonstrat ca ridica riscul unor tipuri de cancer.
10. Algocalminul are si efect spasmolitic, facandu-l cu atat mai util in colicile renale, cand de multe ori durerea este accentuata de spasmele ureterale. Este folosit cu succes si-n durerea cu spasme la nivelul tractului digestiv.
11. Nu se recomanda folosirea algocalminului la gravide, pentru ca nu exista suficiente date despre profilul de siguranta. Utilizarea este interzisa si-n perioada de lactatie, pentru ca metamizolul trece usor in lapte.
12. Tara care a declansat suspendarea metamizolului din multe regiuni este Suedia, care a raportat cazuri de agranulocitoza de 1 la 1,700, incepand cu anul 1996. Alte tari interzisera metamizolul mai devreme, dar Suedia a starnit o furtuna, chiar daca numerosi specialisti au considerat rapoartele ca fiind exagerate. Spre exemplu, alte studii au aratat incidente de 0.7 la 1 milion¹.
13. In Romania, algocalminul este folosit sub forma de comprimate sau fiole pentru administrare intramusculara sau intravenoasa, sub atentia medicilor, in spitale, sau la stricta recomandare a medicilor care elibereaza retete.
14. Nu s-au facut raportari de agranulocitoza provocata de algocalmin in tara noastra.
15. Foarte multe medicamente au risc de anafilaxie (reactie alergica maximala, cu risc mare de deces), iar algocalminul se numara printre ele. Persoanele care au sensibilitati cunoscute vor fi prudente la orice medicament.
16. Recomandam antialgice sau antitermice cu un profil de siguranta mai bun, iar algocalminul sa ramana pentru indicatii precise, sub supravegherea medicilor. Pe perioade limitate insa, nu exista motive de ingrijorare.
17. Pacientii care primesc metamizol pe perioade mai lungi trebuie monitorizati hematologic, pentru a observa linia granulocitara indeosebi, dar si linia eritrocitara.
De retinut
Incepand din anul 2011, potrivit unei decizii a Agentiei Nationale a Medicamentului, algocalminul cat si alte substante ce au la baza metamizol se pot vinde in farmacii doar pe baza de reteta medicala.