Dupa nebunia pe care a creat-o fenomenul Balena Albastra anul trecut, recent a aparut ceva similar: Momo. Suna cunoscut?
Este un personaj cu un cont de WhatsApp, al carui avatar pare coborat dintr-un film horror. Mai exact, este fotografia unei sculpturi a unui artist din Japonia, care reprezinta o fantoma din folclorul japonez. Se pare ca Momo nu doar arata neprietenos, ci se si comporta astfel: isi ameninta „prietenii” din lista de contacte, distribuie imagini socante si le sugereaza ideea de a-si face rau. Momo a facut ceva valva in presa internationala in aceasta vara, creandu-se o adevarata legenda in jurul sau, dintr-un amestec de informatii reale si mai putin reale.
Imaginea fantomei pe nume Ubume era deja cunoscuta in mediul online si probabil cineva a luat decizia de a se distra folosind-o pe post de sperietoare. De aici si pana la aparitia a numeroase povesti despre Momo nu a fost decat un pas: se pare ca misteriosul personaj pretinde ca stie totul despre cei din lista sa si este posibil chiar sa ii apeleze. In acest caz, cei vizati spun ca se aud niste sunete infricosatoare sau o voce distorsionata. Conform altor variante, la fel ca in cazul Balena Albastra, Momo vizeaza copiii si le cere sa isi faca rau, iar altor pareri – ca le raspunde doar celor care il contacteaza primii.
Aparent, numarul lui Momo a fost distribuit prima data pe Facebook si alte retele de socializare, precum si pe Reddit. In afara de numarul de telefon japonez, au mai aparut doua in America Latina: in Mexic si Columbia. De fapt, oricine poate sa preia acest avatar si denumirea si sa faca ce ii trece prin cap, asa ca cel mai important este sa nu alimentam inutil isteria, ci sa protejam cea mai vulnerabila categorie: copiii. Da, este doar o gluma proasta, dar pentru copii poate fi traumatizanta o astfel de experienta.
Generic vorbind, este recomandat ca parintii sa-si creeze deprinderea de le face celor mici si o educatie digitala. Copilul este suficient de mare incat sa afle despre culorile semaforului si despre faptul ca in lumea reala exista si hoti? Isi cauta singur pe telefonul parintilor melodia preferata si ii da play pe YouTube? Atunci este suficient de mare sa stie si ca Internetul are doua laturi: o capacitate aproape nelimitata de a gasi informatii folositoare, dar si pericole care pandesc la tot pasul pentru cei mai putin familiarizati cu el. Daca parintii reusesc sa vorbeasca pe inteles despre existenta unor persoane rau intentionate, care incearca sa profite de alti oameni, pentru a le fura fotografiile, filmuletele de familie sau banii, la adapostul oferit de mediul online, copiii vor intelege si ii vor avertiza pe cei apropiati atunci cand cineva incearca sa ii sperie.
In functie de cat de buna este relatia parinte-copil, dialogul poate fi suficient pentru a-i feri pe cei mici de pericole sau poate fi nevoie si de o solutie de control parental. Aceasta poate sa blocheze informatiile nedorite si sa limiteze timpul petrecut online – pentru ca li se intampla de atatea ori si adultilor sa se lase furati de timpul petrecut pe Internet, dar unui copil?
Daca au aparut deja probleme, parintii isi vor da seama, cel mai probabil, din comportamentul copilului: schimbari de dispozitie, agresivitate, retragerea in sine, adaugarea sau stergerea mai multor prieteni din diverse conturi sau chiar stergerea unui cont de social media sau de mesagerie, aparent fara motiv. Oricare dintre acestea pot reprezenta semnale de alarma care necesita interventia – cu tact – a parintilor pentru a detecta si rezolva problema, indiferent daca are legatura cu mediul online sau cu cel offline.