Un europarlamentar lanseaza o intrebare de nota 10: Ce inseamna parteneriatul strategic cu SUA? Sa dam bani pentru industria de armament din America?

0
67

Intr-un interviu oferit revistei QMagazine, europarlamentarul Renate Weber ofera o serie de raspunsuri firesti si logice la multe dintre intrebarile actuale cu care se confrunta societatea romaneasca

QMagazine: Devine tot mai evident chiar si pentru observatorii neavizati ca ceea ce in anii 90 putea parea o optiune simpla- orientarea spre Occident, acum este mult mai complexa: Occidentul este SUA, este si Uniunea Europeana, ambele in concurenta. Uniunea Europeana, este la randul ei,  chiar daca nu de jure, o Europa in mai multe viteze. Care este Occidentul lui Renate Weber?

Renate Weber: Romania este in Europa. Logic,  sentimental, prin apartenenta culturala,  Occidentul meu este Uniunea Europeana.

Eu inca iubesc constructia europeana. Spun „inca” pentru ca sunt constienta ca, fara sa se reformeze profund si repede, UE va continua sa existe din inertie, dar asta nu se va putea la nesfarsit, iar disparitia Uniunii ar fi o catastrofa.

Si din punct de vedere rational, Occidentul meu este tot UE.

Chiar daca noi nu suntem in stare sa fim la nivelul tarilor dezvoltate, chiar daca nu avem sistemele de protectie sociala la nivelul tarilor nordice, cred sincer ca pentru Romania apartenenta la UE este  fundamentala. Ca va fi o Uniune cu mai multe viteze (ea este o realitate si azi), ca exista riscul unei Europe a cercurilor concentrice, e in interesul nostru sa fim la aceeasi masa cu ceilalti, sa negociem fiecare directiva si regulament, sa participam activ si efectiv la aceasta constructie.

QMagazine: Si Statele Unite?

Renate Weber: Cu Statele Unite e o alta poveste. Stiu ca e partenerul nostru strategic…dar nu prea inteleg ce anume inseamna asta. Sa dam bani in nestire pentru industria de armament americana? Sincer, nu cred ca aveam nevoie de asta. Inteleg ca ne apara de rusi. Dar mi se pare ca asta se intampla pentru ca noi i-am starnit pe rusi cu instalarea scutului. Apropos, totusi…e defensiv sau cum? Sunt convinsa ca Rusia are un interes major sa destabilizeze Uniunea Europeana, inclusiv destabilizand state membre, in diferite feluri, iar noi suntem o buna tinta, dar intrebarea mea e cum ne-au ajutat pana acum americanii sa contracaram actiunile rusilor? Cum ne-au ajutat sa nu mai fim vulnerabili la manipularile lor? Cumva cumparand armament? Asa pare.

QMagazine: Romania se gaseste intr-o situatie complexa, navigand intre obligatiile si provocarile statutului de membru al Uniunii Europene, alianta profunda cu Statele Unite ale Americii, apropierea zonei de influenta a Rusiei si aparitia unei puteri regionale cu propria sa cale: Turcia. Cum vedeti aceasta situare a Romaniei?

Renate Weber: O astfel de intrebare cere o analiza mult mai complexa decat acest interviu. O sa spun, pe scurt, ca in opinia mea, din pacate, nu reusim sa ne impunem pozitia si ideile nici prin diplomatie si nici altfel.

Poate pentru ca nu avem nici o pozitie si nici idei cu privire la felul in care se schimba lumea in fiecare zi. Si cum sa avem vreo pozitie? Am avut noi vreodata o dezbatere publica sau macar la nivel politic despre interesele noastre? Despre viitorul nostru? Cel mult, intr-un limbaj de lemn auzim referiri la apartenenta la UE si la NATO, dar nimic despre cum se schimba si Alianta Nord Atlantica si Uniunea. Noi parem, sau chiar suntem, incremeniti intr-un proiect de acum cateva decenii. Subiectul Rusia e utilizat intr-o logica stramba: critici SUA, esti cu rusii. Ceea ce e o stupizenie totala.

Continuarea interviului