marți, 30 aprilie, 2024

24 septembrie, sarbatoare in randul crestinilor. Ce sfanta este praznuita astazi

Distribuie:

Publicat:

In calendar ortodox din 24 septembrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Tecla, cea intocmita cu apostolii. Sarbatoarea zilei de luni 24 septembrie ii este dedicata, asadar, Sfintei Mucenite Tecla.

Sfanta Tecla este prima femeie care a patimit pentru credinta in Mantuitorul lumii. S-a nascut in primul secol crestin in cetatea Iconiu (acum aflata in Turcia), din parinti pagani. De o frumusete deosebita, Tecla a devenit logodnica unui tanar de neam bun, pe nume Tamir. Desi avea doar 18 ani, era foarte inteleapta. Ascultand cuvantul despre feciorie al Sfantului Apostol Pavel, care prin anul 45, insotit fiind de Varnava, propovaduia pe Hristos la Iconiu, in casa lui Onisifor, Tecla a hotarat sa traiasca toata viata ei in curatie trupeasca si sa slujeasca Evangheliei Domnului.

Sfanta Mare Mucenita si intocmai cu Apostolii Tecla 

Sfanta Tecla este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos si a trait pe vremea Sfantului Apostol Pavel, fiind ucenica Sfantului Apostol Pavel. Ea s-a nascut in Iconia si, la varsta de 18 ani, a fost logodita cu un tanar de bun neam, anume Tamir. Printre alte daruri, sfanta avea si frumusete trupeasca si adunase multa invatatura, pentru o tanara de varsta ei. 

Pe la anul 45 dupa Hristos, cand Apostolul Pavel a venit in Iconia, insotit de Varnava, Sfanta MucenitaTecla, ascultandu-l vorbind in casa lui Onisifor a imbratisat noua credinta; si, intelegand, tot de la Pavel, pretul fecioriei, s-a hotarat a-si trai viata ca fecioara, in slujba Evangheliei Domnului, ca una ce avea de la Dumnezeu si darul cuvantului, cu o mare adancime si putere de convingere. 

Sfanta Mucenita Tecla a patimit din cauza credintei sale: a fost blestemata sa arda de vie de catre mama sa sau pedepsita sa fie aruncata in mijlocul fiarelor flamande.

Sfanta Tecla a savarsit multe minuni de-a lungul vietii, de aceea este la mare cinste printre sfintii din calendarul ortodox. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img