Un scartait de creta pe tabla, zgomotul produs de franarea trenului, tipatul unui bebelus sunt sunete pe care majoritatea oamenilor nu le suporta. Auzul uman are o sensibilitate crescuta fata de acesti stimuli auditivi. Cercetatorii au descoperit mecanismul care sta la baza acestui fenomen. Este absolut normal sa nu suportam sunete stridente, ne linistesc cercetatorii care au descifrat traseul acestor manifestari senzoriale de la urechea interna pana la creier. Studiul lor a fost publicat in Journal of Neuroscience.
Sunete care dau semnalul de alarma pentru auzul uman
Sunetele care agreseaza auzul uman sunt cele cuprinse intre 2.000 si 5.000 de hertzi (Hz). La aceste frecvente, urechea interna este extrem de sensibila. Ca sa va faceti o idee despre frecventa sunetelor, trebuie sa stiti ca vocea unei femei adulte are in medie o frecventa de 265 Hz, in timp ce vocea unei fetite poate ajunge la 400 Hz, iar a unui baiat de 300 Hz. Vocea barbatilor are in general o frecventa redusa, in jur de 128-150 Hz. Frecventele inalte, cele care depasesc 2.000 Hz si care ne deranjeaza, sunt de exemplu tipatul unui bebelus, scartaitul cretei pe tabla, tacamurile care zgarie pe farfurie, zgomotul unei bormasini, scartaitul franelor.
„Aceste sunete ne provoaca fiori pentru ca declanseaza un semnal de alarma la nivelul creierului”, a explicat Jean-Luc Puel, profesor de neurostinte. Caracteristicile acestor sunete sunt transmise de la urechea interna pana la centrul auzului din creier. Potrivit studiului citat, aceste frecvente inalte stimuleaza totodata sistemul limbic, adica sediul emotiilor. Astfel, cortexul auditiv interactioneaza cu amigdala din sistemul limbic, unde se afla sediul stresului si al sentimentului de frica. Asa se explica de ce aceste sunete stridente capata o conotatie emotionala, ne fac enerveaza sau ne fac pielea de gaina. Cu alte cuvinte, declanseaza emotii si stari specifice stresului. Si e foarte bine ca se intampla asa, spune prof. Puel. Este o reactie normala a organismului. Ar fi mai grav daca creierul nu ar percepe aceste sunete ca fiind deranjante.
Cercetatorii au facut si o lista cu:
Cele mai neplacute sunete:
Scartaitul unui cutit pe o sticle
Scartaitul unei furculite pe o sticla
Scartaitul unei crete pe o tabla
Lovirea unei sticle cu o rigla
Scartaitul unghiilor pe o tabla
Tipetele femeilor
Zgomotul unei bormasini
Scartaitul franelor unui automobil
Cele mai placute sunete:
Aplauzele
Rasul unui bebelus
Zgomotul unei cascade