Unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume! Regleaza tensiunea, previne diabetul si are de 20 de ori mai multa vitamina C decat portocala

0
84

Agrisa, fructul miraculos de-a binelea. Natura ne-a facut atatea daruri, incat uneori ramanem perplecsi in fata proprietatilor uluitoare ale unor roade.

Acest fruct se poate consuma la orice ora, fara nicio contraindicatie si, de regula, un singur fruct nu e de-a ajuns. Agrisele sunt fructe de padure si consumul recomandat este de minim cantitatea pe care o poti tine intr-un pumn.

Daca masuram 100 g de agrise proaspete, acestea reprezinta echivalentul a 470-680 mg de vitamina C. Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca acest fruct este cel mai puternic antioxidant din lume.

Cu totii stim de ce vitamina C este atat de importanta. Ajuta la indepartarea radicalilor liberi, intareste sistemul osos, sistemul imunitar, curata vasele de sange si produce leucocite.

Acest fruct nu contine doar vitamina C, in el se gasesc si flavonoide, tanin si minerale. Agrisa ajuta si la eliberarea de tuse, va scapa de durerile de gat si de alte probleme respiratorii, inclusiv astm si bronsita.

Agrisele, considerate ca fiind fructele minune pentru recapatarea vitalitatii organismului, au un puternic efect antioxidant si multiple beneficii asupra sistemului imunitar.

Substantele active importante sunt: vitaminele A, B1, B2, B6, C si P, calciu, potasiu, sodiu, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, iod, acizi — mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine, potrivit site-ului nutrition-and-you.com. Agrisele au putine calorii, doar 70 in 150 de grame, dar sunt foarte bogate in fibre solubile. O portie de 100 de grame de agrise furnizeaza aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Aceste fructe, fiind bogate in saruri minerale si in vitamine, au si o mare valoare medicinala. In practica naturista, si nu numai acolo, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi. Sunt folosite in medicina traditionala chineza de vreo 3000 de ani. In scop fitotereapeutic, se utilizeaza fructele.

Datorita potasiului din continut, agrisele actioneaza asupra tensiunii arteriale, intaresc sanatatea sistemului nervos si sustin o circulatie buna a sangelui, potrivit site-ului fitbody.ro. In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate pentru calitatile lor laxative si depurative, datorate continutului ridicat de fibre. Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire. Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta si in afectiunile cardiace. Fiind bogate in flavonoizi si antocianidine, agrisele reduc colesterolul si sprijina sistemul cardiovascular. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Pot fi considerate un adevarat medicament pentru vezica biliara.

Aceste fructe constituie o sursa bogata de vitamina C, continand de 20 de ori mai multa vitamina C decat portocalele, fiind benefice pentru tratarea racelilor si fiind, totodata, un tonic perfect pentru zilele in care ne simtim obositi si lipsiti de energie. Agrisele pot trata cu succes afectiunile respiratorii, iar nutrientii continuti ajuta la absorbtia vitaminelor, mineralelor si proteinelor din hrana zilnica. Trateaza anemia, stimuleaza apetitul si sprijina procesul metabolic. Agrisele mentin rinichii sanatosi si previn infectiile urinare si uterine, avand proprietati antibacteriene. Sucul de agrise este util pentru imbunatatirea vederii, reduce riscul de cataracta sau hipermetropie, dar si al degenerarii maculare. Agrisele sunt un remediu excelent impotriva afectiunilor oculare.

Consumul acestor fructe aduce importante beneficii asupra fertilitatii feminine si protejarii intregului aparat reproducator. Agrisele mai sunt utilizate in tratarea candidozei cronice si sunt indicate in tratarea infectiilor bacteriene si parazitare. Mentin pielea sanatoasa, prin nivelul ridicat de vitamina C, care contribuie la productia de colagen, iar antioxidantii din compozitie combat efectul radicalilor liberi. Agrisele au rol anti-aging. Pudra de agrise ajuta ca tratament facial in eliminarea cosurilor si a acneei, oferindu-ne un ten care radiaza de sanatate. Acestea favorizeaza formarea globulelor rosii si o cura de agrise se recomanda si pentru intarirea unghiilor si a dintilor sensibili, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.

Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, agrisele sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte.

Din agrise se prepara un ceai, ideal pentru a fi inclus in dieta persoanelor care sufera de diabet, pentru ca ajuta la normalizarea valorii glicemiei, stimuland secretia de insulina, potrivit site-uluidietetik.ro

Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului. Femeile insarcinate ar trebui sa consume cu precautie agrisele, deoarece pot provoca probleme in sarcina.