Comuna Mitoc, din judetul Botosani, are un singur asistat social, si acesta indreptatit, suferind de o boala grava. Toti satenii buni de munca nu au ajutor social si prefera sa-si lucreze ogoarele. Comuna Mitoc se afla in nordul extrem al Romaniei, chiar pe malurile Prutului. Este o zona exclusiv agrara. Singurele ocupatii ale localnicilor sunt cresterea animalelor si cultivarea pamantului. In afara marilor fermieri, doar cativa au mici afaceri private.
“Comuna lenesilor” a ramas cu 7 asistati social din 400. Solutia gasita de primar
Este un tinut aspru, unde cine nu munceste nu mananca, iar aceasta filosofie de viata a localnicilor se vede si in statisticile oficiale ale Agentiei Judetene de Protectia si Interventie Sociala, cea insarcinata cu acordarea ajutoarelor sociale in judet: la Mitoc nu exista asistati social. Doar unul singur este platit la venitul minim garantat, din cauza unei boli grave care-l face incapabil de munca. Toti satenii in putere muncesc cum pot, traiesc din ce pot, dar nu cer bani de la stat.
„Sunt oameni aici care mai bine mor de foame decat sa ceara ajutor social. Este un soi de mandrie a omului de aici, din nord. Dar este si obisnuinta. Este o zona cu ierni grele, cu vanturi puternice, cu inundatii. Aici, daca nu muncesti, nu mananci. Asa s-au obisnuit cu munca grea. Viata lor toata se invarte in jurul muncii. Cand iti intra asta in sange nu mai ai cum sa te inveti altfel“, spune Dumitru Neamtu, viceprimarul comunei Mitoc.