Halloween 2018! Iata toate traditiile si superstitiile! Ce trebuie sa nu faci

0
71

Halloween este sarbatorit in noaptea de 31 octombrie in spatiile de limba engleza, dar in toate colturile lumii exista obiceiuri legate de celebrarea stramosilor cu ritualuri colorate care aduna comunitatea in aceasta perioada. Halloween (o abreviere pentru "All Hallows' Evening") este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe popoare din lumea occidentala si nu numai. Halloween-ul se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, precedand sarbatoarea crestina Ziua tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie. Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloween-ul este sarbatorit in foarte multe tari, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar, ocazional, in unele parti ale Australiei si Noua Zeelanda.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptati, luminati cu ajutorul unor felinare, folositi la decorarea caselor si gradinilor si ca lanterne, dar si costumarea in personaje desprinse din povestile de groaza. Copiii costumati astfel colida din casa in casa si sunt recompensati cu dulciuri.

In Irlanda, unde se pare ca isi are originile sarbatoarea cunoscuta drept Halloween, ziua este marcata in zonele rurale cu focuri aprinse ca pe vremea celtilor. Copiii se imbraca in costume speciale si isi colinda vecinii pentru dulciuri. Printre obiceiurile petrecerilor organizate in Irlanda pentru aceasta sarbatoare se numara jocul "snap-apple" – un mar este atarnat de tocul usii sau de un copac, iar cei prezenti incearca sa muste din el. Costumarea si colindatul reprezenta o practica de Halloween in Scotia, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Traditia a patruns si in Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea, atat in randul adultilor, cat si al copiilor. Primele costume de Halloween produse in masa au aparut in magazinele americane in anii 1930.

Cele mai populare dulciuri pregatite pentru aceasta sarbatoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei din Marea Britanie si Irlanda.
Printre alte mancaruri asociate sarbatorii de Halloween se numara "barmbrack", o prajitura usoara cu fructe, in care se introduce un inel sau o moneda (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane in forma de cranii, placinta de dovleac, paine de dovleac etc. In Mexic si Spania, pe 1 si 2 noiembrie este sarbatorita Ziua Mortilor – Día de los Muertos. Se poarta masti si se construiesc altare, celor decedati fiindu-le oferite ofrande care pot sa fie cranii din zahar sau bautura. In Haiti, Fed Gede – sau Sarbatoarea stramosilor – este un festival marcat in cultura vodoo din tara prin petreceri programate in primele zile din noiembrie. Se aprind lumanari si se fac vizite la mormintele rudelor. Se bea rom infuzat cu condimente. Pe 1 noiembrie, italienii sarbatoresc Ziua Tuturor Sufletelor sau Ziua Tuturor Sfintilor (Festa di Tutti i Santi). In Sardinia, cu ocazia zilei dedicate celebrarii rudelor decedate se fac felinare din dovleci, iar localnicii le numesc "concas de Mortu" ("capete de mort"). Pe 1 noiembrie este sarbatorita Zaduszki in Polonia. Ziua tuturor sufletelor este marcata prin candele aprinse si cadouri oferite la mormintele rudelor.