Zaharul este delicios. Orice persoana care neaga asta nu vorbeste serios. Dar pentru ca viata nu este tot timpul corecta, zaharul, mai ales in cantitati mari, este foarte rau pentru sanatate. De fapt, odata ce afli cum afecteaza organismul este dificil sa te mai gandesti la alimentele dulci la fel (chiar daca stii ce gust bun!).
Cum iti dai seama daca ai intrecut limita si consumi prea mult zahar? Uite 6 semnale pe care ti le trimite organismul pentru a limita consumul!
1. Ai zilnic pofta de ceva dulce
Cu cat mananci mai mult zahar, cu atat vei avea mai des pofta de dulciuri. Pofta de dulciuri duce la consumul de dulciuri – si uite asa te afli intr-un cerc vicios. Pofta aceasta nu se datoreaza doar faptului ca papilele tale gustative s-au obisnuit cu gustul, ci si pentru ca zaharul creeaza dependenta.
2. Te simti obosita pe parcursul zilei
Este primul si cel mai important semnal ca ai inceput sa consumi prea mult zahar, sustin specialistii. Aceasta stare de oboseala care nu trece nici dupa o noapte de somn odihnitor este legata de cantitatea de zahar pe care o consumi zilnic. Mai mult, cu cat consumi mai mult zahar, cu atat ti se reduce, in timp, capacitatea de a simti placere in momentul consumului. Nivelul de energie este stabil atunci cand nivelul zaharului in sange este stabil. Cand consumi prea mult zahar, nivelul zaharului in sange duce la scaderi si cresteri ale energiei. Un alt efect negativ al consumului excesiv de zahar? Cel mai probabil nu consumi suficiente proteine si fibre, ambele nutrienti foarte importanti pentru sustinerea energiei.
3. Tenul iti da batai de cap
Zaharul iti afecteaza si pielea, asa ca ai toate sansele sa te confrunti cu acnee sau ten uscat. Multe persoane sunt sensibile la cresterea nivelului de insulina din zahar – care declanseaza probleme ale pielii precum acneea sau rozacee. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face daca ai probleme cu pielea, este sa-ti monitorizezi dieta. Daca mananci prea mult zahar, incearca sa renunti pentru cateva zile, iar schimbarile nu vor intarzia sa apara.
4. Esti morocanoasa
De multe ori atunci cand ai exagerat cu zaharul, starea ta de spirit se modifica foarte usor. Zaharul iti da emotiile peste cap si te poate face sa te simti foarte morocanoasa. Ca sa nu mentionam faptul ca nivelul scazut de energie e un drum sigur spre o stare de irascibilitate.
5. Ai probleme cu greutatea
Consumul de zahar in exces inseamna calorii in exces. Si, din moment ce nu contine fibre sau proteine nu contribuie la o stare de satietate (asa ca exista riscul sa consumi cantitati mari fara sa-ti dai seama). Mai mult, zaharul declanseaza eliberarea insulinei, un hormon care joaca un rol cheie in luarea in greutate. Corpul trebuie sa transfere glucoza din sange catre celule, pentru a obtine energie. Pentru acest proces important, pancreasul secreta insulina, iar sangele ramane cu un nivel scazut al glicemiei, aparand nevoia de suplimentare a zaharului.
Corpul nostru este facut sa tolereze o cantitate mica de zahar, iar atunci cand este bombardat din toate partile de alimente dulci, caloriile sunt depozitate sub forma de grasime. Acest lucru favorizeaza cresterea in greutate si aduce dupa el o multime de probleme medicale serioase, cum ar fi hipercolesterolemia, problemele cardiace, tulburarile de somn sau diabet.
6. Nimic nu mai e la fel de dulce cum era inainte
Cand mananci prea multe dulciuri, papilele gustative se obisnuiesc cu gustul si, la un moment dat, incepi sa ai nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a-l simti. Antreneaza-ti papilele gustative pentru a gusta cu adevarat din ceva dulce renuntand la o portie de zahar pe zi. Astfel, iti dezobisnuiesti papilele gustative de gustul dulcelui. Daca iei o pauza, chiar daca iti va fi foarte greu la inceput, in timp iti vei reduce toleranta si vei fi multumita din nou cu o cantitate mai mica. Este foarte posibil ca alimentele sa ti se para prea dulci si sa incerci sa consumi mai putin zahar.